Arpa, buğday ve yulaf gibi bitkilerin daneleri taşıyan meyvesi.
Kışlık, kılçıklı, bin dane ağırlığı 40 gram, kışa dayanıklı, beyaz yarı sert ekmeklik buğday çeşidi
Hububatlarda başak veya salkımın bayrak yaprağı kınından dışarı çıkması.
Tarımsal destekleme sistemi içerisinde, bir garanti fiyat olarak ilan edilen, genelde bir tarım ürününün en iyi kalitesine verilen fiyattır.
Açıklamalarıyla 708 Ziraat (Tarım) Terimi
Böcekler larva evresinden ergin evresine geçebilmek için birtakım değişikliklere uğrarlar, bu duruma başkalaşım denir.
Sapı orta boylu uzunluktadır. Başakları beyaz renkli olup, kılçıklı, daneleri beyaz renktedir. Soğuğa, kurağa ve yatmaya dayanıklıdır. 1000 tane ağırlığı 32,8 gr, ekmeklik kalitesi Gerek 79 ile benzer gurupta olup ikinci sınıftır. Yapay epidemi altında sarı pasa dayanıklı ekmeklik beyaz yarı sert buğday çeşidi.
Bir malın ya da işin karşılığı olarak verilen para, değer, ücret.
Pestisitin kullanımından sonra ürünler üzerindeki kalıntı miktarının tolerans değerlerinin altına düşmesi için geçmesi gereken süreye denir.
(Triticum durum var. hordeiforme) Kurağa, kışa ve hastalıklara dayanıklı, daha çok Orta Anadolu'da üretilen, makarnalık ve ekmeklik kalitesi iyi, 1000 tane ağırlığı 47-48 gr. olan makarnalık buğday çeşidi.
Hububat stoklama amacıyla kullanılan ve beton malzemeden yapılan dikey depo.
Hububat ve bakliyat stoklama amacıyla kullanılan, zemin ve karkası betondan yapılan yatay depo.
Kılçıksız, beyaz-çıplak kavuzlu, sert kırmızı taneli, Rusya'dan yurdumuza getirilen, yatmaya, kışa, sarı ve kahverengi pasa dayanıklı, ekmeklik kalitesi iyi, bin dane ağırlığı 45 gr. civarında, Orta, Doğu, Güneydoğu, Trakya Bölgelerinde yetiştirilen, birçok tarım işletmesinde tohumluk olarak üretilen Anadolu kırmızı sert buğday çeşidi.
Birden fazla yaprakçıktan oluşan yapraklar için kullanılan terimdir.
Bin adet buğday tanesinin gram olarak ve kuru madde üzerinden hesaplanan ağırlığı.
Çoğunlukla beyaz renkli, kavuzlu, malt elde etmede kullanılan arpa.
Bitkilerde hastalık yapan Mikroorganizmalara veya iç ve dış etkenlere bağlı olarak meydana gelen fizyolojik düzensizliklere denir.
Tarımsal üretimi artırmak , korumak ve kalitesini yükseltmek amacı ile bitkileri hastalık ,zararlı ve yabancı otlardan koruma faaliyetidir.
Bitkisel üretimde ürün kaybına neden olan çeşitli hastalık, zararlı ve yabancı otlara karşı mücadele ve koruma amacı ile kullanılan her çeşit ilaç, preparat ile bitki gelişimini düzenlemek için kullanılan kimyasal maddelere denir.
Ürünlerin büyümesini, hasadını ve depolanmasını iyileştirmek ve bu devrelerinde korumak üzere kullanılan kimyasal bileşikler.
Bitki ve ürünlerde dokuları tahrip etmek , özsuyu emmek ve bitki hastalık etmenlerini nakletmek suretiyle zarar yapan böcek , akar vs. gibi canlılara denir.
Diğer Ziraat (Tarım) Terimleri
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Açıklamalı Ziraat (Tarım) Terimleri Sözlüğü