Güncel Sosyal Bilgiler terimleri sözlüğümüzde Ada terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Ada nedir? Ada ne demek? Ada hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Ada Terimi Hakkında Bilgiler
Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Ada:
Etrafı sularla çevrili kara parçasıdır.(Kıbrıs)
Hukuk Terimi Olarak Ada:
Çevresi yollarla sınırlandırılmış bulunan, çeşitli parselleri kapsayan arsa parçası.
Trafik ve İlk Yardım Terimi Olarak Ada:
1- Kavşaklarda trafiği düzenleyici, yönlendirici veya ayırıcı olmak üzere bordürle sınırlandırılmış veya yer çizgileriyle belirlenmiş alan.
2- Yayaların geçme ve durmalarına, taşıtlardan inip binmelerine yarayan, trafik akımını düzenleme ve trafik güvenliğini sağlama amacıyla yapılmış olan, araçların bulunamayacağı, koruyucu tertibatla belirlenmiş bölüm ve alanlara ada denir.
Emlak ve Gayrimenkul Terimi Olarak Ada:
ADA: Çevresi kamuya ait cadde, sokak, yol, kanal, ark, dere, göl, deniz gibi doğal ve yapay sınırlarla, kadastro çalışma alanı sınırı ile veya Devlet Demir Yolları arazisi ile çevrili parseller topluluğuna kadastro adası denir. Ada numaraları 101’den başlar, köy sınırı içindeki tüm parseller ölçülünceye kadar numaralar aralıksız birbirini izler.
Coğrafya Terimi Olarak Ada:
Deniz ya da göl suları ile çevrili küçük kara parçası. Dört tarafı sularla çevrili kara parçası.
Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimi Olarak Ada:
Çevresi yollarla çevrili, yer bölümlere ayrılmış kent toprağı ile bu topraklar üzerine oturtulmuş yapılardan oluşan küçük bir kent dilimi.
Denizcilik Terimi Olarak Ada:
Sularla çevrili, sular yükseldiğinde su üstünde kalan doğal kara parçası.
Benzer Sosyal Bilgiler Terimleri
Göl: Karalar üzerinde bulunan dört tarafı kapalı çukurlardaki su birikintileridir. Göller iki türlüdür:
1. Doğal göller (Van gölü, Tuz Gölü, Yedigöller)
2. Baraj gölleri(Atatürk, Keban, Seyhan Baraj Gölü)
Kabartma Harita: Yeryüzü şekilleri gerçek şekilleriyle kabartılarak çizilen, üç boyutlu haritalardır.
Harita İşaretleri (lejant): Fiziki haritalarda kullanılan renklerin hangi yükseltileri ve derinlikleri ifade ettiği, haritanın bir kenarında gösterilen işaretlerdir.
Doğal Kaynaklar: Doğada kendiliğinden oluşmuş, insan aklı ve tekniğinin ürünü olmayan, meydana gelme aşamalarında insanın herhangi bir rolünün bulunmadığı bütün zenginlik kaynakları doğal kaynak olarak ifade edilir.
Kentleşme: Elverişli koşulların doğmasıyla kırsal yörede bulunan küçük bir yerleşim yerinin zamanla büyüyüp kalabalıklaşması, kent niteliğini kazanması.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Sosyal Bilgiler Terimleri Sözlüğü