Güncel Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi terimleri sözlüğümüzde Aforoz terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Aforoz nedir? Aforoz ne demek? Aforoz hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Aforoz Terimi Hakkında Bilgiler
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Aforoz:
Hıristiyanlıkta kilise tarafından verilen “cemaatten kovulma” cezası. Aforoz edilen kişi cemaatten uzaklaştırılır. Kilise birliğinden çıkartılır. Hristiyanlığın ilk dönemlerinden beri uygulanan bu ceza; dinden ayrılanlara, büyük günah işleyenlere, kilisenin dogmalarına karşı gelenlere ve bilim adamlarına verilmiştir. Orta Çağ’da bu ceza kilise yöneticileri tarafından, devleti idare edenlere bir baskı aracı olarak kullanılmıştır.
Tarih Terimi Olarak Aforoz:
1. Hıristiyanlık gibi bazı dinlerde, dine ve dinsel kurumlarla otoritelere karşı ağır suç işleyenlere kilise tarafından verilen cemaatten çıkarılma cezasıdır. Aforoz edilenlerin dinsel törenlere katılması yasaklanır ve kilise üyeliği hakları elinden alınır. Katolik Kilisesi özellikle bu yetkisini bir silah olarak kullanmış ve Ortaçağ Avrupası'nda büyük bir güç haline gelmiştir.
2. Hıristiyanlık dininde papa ve kiliseye karşı gelenlere kilise tarafından verilen Hıristiyanlıktan çıkarma cezası.
3. Hıristiyanlıkta kilisece verilen, din kardeşleri arasından ve kiliseden kovma cezası.
Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Aforoz:
Hristiyanlıkta kilise tarafından verilen cemaatten kovma cezası.
Benzer Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri
Ahir Zaman: 1. Dünyanın sonu, kıyamet.
2. Kıyametin yaklaştığı ve alametlerinin belirginleştiği zaman. İslam inancına göre evrenin başlangıcı olduğu gibi sonu da vardır. Ancak bunun zamanını Allah’tan başka kimse bilemez.
“Ahir zaman belirtilerinden bazıları şunlardır: İlmin kalkıp cahilliğin yerleşmesi, sarhoşluk verici şeylerin yaygınlaşması, zinanın artması...” (Hadis-i Şerif)
Ahretlik: 1. Ahiret kardeşi.
2. Dünyanın süsüne ve gösterişine değer vermeyip kendisini ibadete veren, çokça hayır işleyen kimse.
3. Evlatlık alınan kimsesiz çocuk.
Âlemi Ervah (Âlemiervah): Ruhlar âlemi, insanın dünyaya gelmeden önce ve öldükten sonra ruhunun bulunduğu ve varlığı duyu organlarıyla kavranamayan âlem.
Alevi: 1. Hz. Ali ve Hz. Fatıma soyundan gelen.
2. Hz. Ali’ye özel ilgi ve sevgi gösteren, ona taraftar olan.
Alevilik: 1. Hz. Ali’ye bağlılık noktasında birleşen çeşitli dinî ve siyasi grupların ortak adı.
2. Hz. Ali’ye bağlılık temelli din yorumunun genel adı.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri Sözlüğü