Güncel Fen Bilimleri terimleri sözlüğümüzde Ağız terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Ağız nedir? Ağız ne demek? Ağız hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Ağız Terimi Hakkında Bilgiler
Fen Bilimleri Terimi Olarak Ağız:
Sindim sisteminin ilk bölümünü meydana getiren ağız, beslenme, solunum ve konuşma ile ilgili fonksiyonları yapar.
Edebiyat Terimi Olarak Ağız:
Bir anadilin herhangi bir şivesi içinde var olan söyleyiş farkıdır. Ağız, bir dilin aynı ülke içindeki konuşma farklılıklarıdır. Ağızlarda dilbilgisi ve sözcükler farklı değildir, ancak bazı sesler değişik söylenir. Rumeli ağzı, Karadeniz ağzı gibi.
Coğrafya Terimi Olarak Ağız:
Akarsuyun denize ulaştığı yer.
Türkçe-Dil Bilgisi Terimi Olarak Ağız:
1. Bir ülkede dilin, bölgelere ve sınıflara göre değişen söyleyiş özelliği.
2. Bir dilin veya bir lehçenin yazı diline oranla ve çoğunlukla ses, bazen de şekil, anlam ve söz varlığı bakımından birbirinden az çok ayrılan konuşma biçimleri: Türkiye Türkçesinin İstanbul ağzı, Aydın ağzı.
Diksiyon ve Hitabet Terimi Olarak Ağız:
1. Ulusal sınırlar içinde kullanılan dilin farklı coğrafi bölgelerdeki söyleyiş biçimine ağız denir. Karadeniz ağzı, İstanbul ağzı, Ege ağzı vs.
● Her dil veya lehçenin kendi içinde ağızları vardır.
● Ağızlar halkın kullandığı doğal konuşma biçimleridir.
● Gelişmiş her dilin içerisinde yeni ve farklı ağızlar ortaya çıkabilir.
● Ancak, her dilin tek bir edebi ağzı vardır.
● Türkiye Türkçesinin edebi ağzı İstanbul ağzıdır.
2. Herhangi bir dil veya lehçenin daha çok söyleyiş (telaffuz) özelliklerine bağlı olarak oluşan mahalli kollarıdır. Her dil veya lehçenin kendi içinde ağızları vardır. Ağızlar halkın kullandığı doğal konuşma biçimleridir. Gelişmiş her dilin içerisinde yeni ve farklı ağızlar ortaya çıkabilir. Ancak, her dilin tek bir edebi ağzı vardır. Türkiye Türkçesinin edebi ağzı İstanbul ağzıdır. Örneğin; Türkiye Türkçesinin Erzurum, Trabzon, Denizli gibi çok sayıda ağzı mevcuttur.
Sunuculuk-Televizyonculuk Terimi Olarak Ağız:
Aynı dil içinde ses, şekil, söz dizimi ve anlamca farklılıklar gösterebilen, belli yerleşim bölgelerine veya sınıflara özgü olan konuşma dili.
Kur’an-ı Kerim Terimi Olarak Ağız:
Aynı dil içinde ses, şekil, söz dizimi ve anlamca farklılıklar gösterebilen, belli yerleşim bölgelerine veya sınıflara özgü olan konuşma dili.
Tiyatro Terimi Olarak Ağız:
Yöresel konuşma dili. Anadolu ağzı, İstanbul ağzı. Uç bölge ve sınıflara göre değişen konuşma şekli.
Benzer Fen Bilimleri Terimleri
Ağız Boşluğu: Önde dudaklar, arkada yutak ve sindirim kanalı ile sınırlı olan boşluktur. Oval şekilde olup diş çukurları ve dişlerin yan yana dizilmesi ile iki kısma ayrılır.
Ağızda Sindirim: Ağıza alınan besinler; dişler tarafından parçalanır. Yine ağızda bulunan tükürük bezlerinin salgıları ve dilin de yardımı ile dişler arasında parçalanan besin parçaları arasında yapıştırılıp lokma haline getirilir. Buna mekanik sindirim denir. Tükrükte (pityalin) bulunan amilaz enzimi sayesinde nişasta(karbonhidrat)'lı besinler küçük şekerlere ayrılırlar. Buna ise kimyasal sindirim denir.
Ağsı Damarlanma: Damarların vücutta örümcek ağına benzer şekilde kılcallaşma veya dallanma olayıdır.
Akciğer Solunumu: Akciğerleri içinde bulunduran göğüs boşluğu birbirine ardışık genişler ve daralır. Göğüs genişlediği zaman akciğerlerde bulunan gaz basıncı düşer ve daraldığında gaz basıncı artar. Eğer akciğerimizdeki gaz basıncı dışarıya oranla küçük ise akciğerlere hava girer, böylece soluk alınmış olur. Eğer göğüs daralmış ise hacim azaldığından ve akciğerlerde bulunan gazın basıncı dışarıdan fazla olduğundan soluk verilir.
Akım Makarası: Silindir şeklindeki bir cismin üzerine sarılmış bulunan bir iletken telin meydana getirdiği makaradır.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Fen Bilimleri Terimleri Sözlüğü