Eğitim Sitesi

Aksesuar Nedir? Aksesuar Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Tiyatro terimleri sözlüğümüzde Aksesuar terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Aksesuar nedir? Aksesuar ne demek? Aksesuar hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Aksesuar Terimi Hakkında Bilgiler

Tiyatro Terimi Olarak Aksesuar:

Tiyatro sahnesinde kullanılan eşya. Dekor için yararlanılan nesneler.


Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Aksesuar:

Bitki, abajur, vazo vs. gibi küçük dekorasyon objeleri.


Sanat Terimi Olarak Aksesuar:

Sanat eserinde ikinci derecede kalan şeyler, detay, ayrıntı.


Turizm ve Otelcilik Terimi Olarak Aksesuar:

Bir aletin temel fonksiyonunun görülmesi ile ilgili bulunmayan fakat onun fonksiyonuna ayrı bir kolaylık veya özellik kazandıran ilâve parçalar.


Müzik-Dans Terimi Olarak Aksesuar:

Çevre düzeni ve/veya kostümde tamamlayıcı unsur olarak bulunan veya dansçı tarafından fiilen kullanılan; kullanım şekline göre dekor ya da kostüm tasarımının parçası kabul edilen nesne veya şey.


Benzer Tiyatro Terimleri

Aksiyon: Roman, hikâye, tiyatro vb. türlerde konuyu genişleten asıl olaylar. Genel anlamıyla hareket.

Aktör: Erkek tiyatro sanatçısı.

Aktrist: Sinema ve tiyatro sanatçısı kadın.

Akustik: Tiyatro, konser salonu ve benzeri kapalı yerlerin, sesleri bozmadan yansıtabilme özelliği.

Antik Tiyatro: Eski Yunan ve Latin tiyatroları için kullanılan terim. İ.Ö. 5. yüzyılda olgunluk çağına ulaşan antik Yunan tiyatrosu, antik Yunan tragedyası (Aiskhylos, Sophokles, Euripedes) ve antik Yunan komedyası yanı sıra, Aristoteles ile gösterilir. Antik Roma tiyatrosu ise, başlıcalıkla antik Roma komedyası (Plautus, Terentius) ile tanınır. Batı tiyatrosunun temelini oluşturan Antik Tiyatro, aynı zamanda Batı drama sanatı ile drama kuramının da temelini oluşturur; gerek drama, gerek tiyatro olarak Antik Tiyatro, tüm tiyatro tarihinin ve tiyatro deneyiminin beşiğidir. Günümüze kadar etkilerini sürdürmüş ve sürdürmekte olan Antik Tiyatro, başlıcalıkla şu özgün özellikleriyle gösterilmektedir:
1- Dinsel törensi kökenleri dolayısıyla, şenlik tiyatrosu;
2- Siyasal hak ve din-ahlâksal yükümlülük olarak, yaklaşım tüm kent halkının izlemeye katılması dolayısıyla, kitle tiyatrosu;
3- Gerek doğal-toplumsal koşulları, gerek mimari yapısı dolayısıyla, açıkhava tiyatrosu;
4- Drama ve tiyatro gelenekleri dolayısıyla; göreneksel tiyatro. Antik Tiyatro, tüm bu bütünleşik özellikleriyle, tiyatro tarihinin aynı zamanda en önemli tiyatro dönemidir.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Tiyatro Terimleri Sözlüğü