Eğitim Sitesi

Akustik Nedir? Akustik Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Tiyatro terimleri sözlüğümüzde Akustik terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Akustik nedir? Akustik ne demek? Akustik hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Akustik Terimi Hakkında Bilgiler

Tiyatro Terimi Olarak Akustik:

Tiyatro, konser salonu ve benzeri kapalı yerlerin, sesleri bozmadan yansıtabilme özelliği.


Fen Bilimleri Terimi Olarak Akustik:

1. Sesin özelliklerini inceleyen bilim dalı.

2. Kapalı alanda sesin dağılım biçimi.


Müzik-Dans Terimi Olarak Akustik:

1- Sesin oluş ve yayılışını inceleyen bilim dalı. Bir ortamın ses dağılım nitelikleri. Sesleşim ve Sesleşimbilim;

2- Geleneksel çalgıları elektronik çalgılardan ayrımsamak için kullanılan sözcük. Akustik gitar, elektro gitar gibi. Acoustic (İng.).

3- Sesle, sesin doğumu, özellikleri, ulaşımı ve alımı ile uğraşan fizik bilimi kolu. Yankı bilimi, ses bilimi, yankılanım.


Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Akustik:

Yankılanma, ses dağılımı.


Benzer Tiyatro Terimleri

Antik Tiyatro: Eski Yunan ve Latin tiyatroları için kullanılan terim. İ.Ö. 5. yüzyılda olgunluk çağına ulaşan antik Yunan tiyatrosu, antik Yunan tragedyası (Aiskhylos, Sophokles, Euripedes) ve antik Yunan komedyası yanı sıra, Aristoteles ile gösterilir. Antik Roma tiyatrosu ise, başlıcalıkla antik Roma komedyası (Plautus, Terentius) ile tanınır. Batı tiyatrosunun temelini oluşturan Antik Tiyatro, aynı zamanda Batı drama sanatı ile drama kuramının da temelini oluşturur; gerek drama, gerek tiyatro olarak Antik Tiyatro, tüm tiyatro tarihinin ve tiyatro deneyiminin beşiğidir. Günümüze kadar etkilerini sürdürmüş ve sürdürmekte olan Antik Tiyatro, başlıcalıkla şu özgün özellikleriyle gösterilmektedir:
1- Dinsel törensi kökenleri dolayısıyla, şenlik tiyatrosu;
2- Siyasal hak ve din-ahlâksal yükümlülük olarak, yaklaşım tüm kent halkının izlemeye katılması dolayısıyla, kitle tiyatrosu;
3- Gerek doğal-toplumsal koşulları, gerek mimari yapısı dolayısıyla, açıkhava tiyatrosu;
4- Drama ve tiyatro gelenekleri dolayısıyla; göreneksel tiyatro. Antik Tiyatro, tüm bu bütünleşik özellikleriyle, tiyatro tarihinin aynı zamanda en önemli tiyatro dönemidir.

Darülbedayi: İstanbul Şehir Tiyatrosunun eski ismi. 1914'te kurulmuştur.

Dekor: 1- Tiyatroda, sahneyi eserin konusuna göre döşeyip hazırlamada kullanılan eşyanın toplu adı. Üç çeşit dekor vardır: realist dekor, şiarane dekor, stilize dekor.

2- Oyun konusunun geçtiği yeri, çevreyi ve atmosferi biçim, kalıp, renk, ışıklama ve bazende simgelerle canlandıran tamamlanmış sanatsal yapım.

Diksiyon: Tiyatro ve benzeri sözlü edebiyat türlerinde, seslerin, sözlerin, vurguların anlam ve heyecan duraklarının duru ve açık bir biçimde söylenmesidir. Tiyatro okullarında ders olarak okutulmaktadır.

Diyalog: Oyun, roman, öykü gibi eserlerde iki veya daha çok kimsenin konuşması, konuşmaya dayanılarak yazılmış eser. Roman, hikâye ve tiyatroda kahramanların karşılıklı konuşmaları. İki kişi arasında karşılıklı konuşma.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Tiyatro Terimleri Sözlüğü