Güncel Coğrafya terimleri sözlüğümüzde Aktif Fay terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Aktif Fay nedir? Aktif Fay ne demek? Aktif Fay hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Aktif Fay Terimi Hakkında Bilgiler
Coğrafya Terimi Olarak Aktif Fay:
Gelecekte deprem oluşturmaya riski çok yüksek olan fay.
Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimi Olarak Aktif Fay:
Belirli bir sürede kırılma hareketini tekrarlayan faylar. Genellikle son 10.000 yıl içinde bir veya daha fazla sayıda kırılmış faylara denir.
Deprem Terimi Olarak Aktif Fay:
Gelecekte deprem oluşturmaya riski çok yüksek olan fay.
Benzer Coğrafya Terimleri
Astenosfer: Litosferin (taşküre) altında bulunan mantonun yumuşak üst bölümü. Dünya'nın mantosunda, sıcak kayaçlardan oluşan 80-200 km kalınlığındaki tabaka.
Benioff Zonu: Derin deniz hendeklerinden manto içine sarkan eğimli deprem zonu (Hugo Benioff, Amerikalı jeofizikçi).
Deprem Dalgası: Deprem anında, blokların ani olarak kayması ile deprem dalgaları üretilir ve bunlar kayaçlar içerisinde odaktan çevreye doğru yayılırlar. Deprem dalgaları P, S ve Yüzey Dalgaları(Love, Rayleigh) olarak üç gruba ayrılır.
Episantr (Dış Merkez): Odak noktasına en yakın olan yeryüzündeki noktadır. Burası aynı zamanda depremin en çok hasar yaptığı veya en kuvvetli olarak hissedildiği alandır.
Hiposantr (İç Merkez): Yer içerisinde deprem enerjisinin ortaya çıktığı noktadır. Aynı zamanda iç merkez olarak ta isimlendirilir. Aslında odak noktası, bir nokta değil bir alandır ancak uygulamalarda nokta olarak edilmektedir.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Coğrafya Terimleri Sözlüğü