Eğitim Sitesi

Episantr (Dış Merkez) Nedir? Episantr (Dış Merkez) Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Coğrafya terimleri sözlüğümüzde Episantr (Dış Merkez) terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Episantr (Dış Merkez) nedir? Episantr (Dış Merkez) ne demek? Episantr (Dış Merkez) hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Episantr (Dış Merkez) Terimi Hakkında Bilgiler

Coğrafya Terimi Olarak Episantr (Dış Merkez):

Odak noktasına en yakın olan yeryüzündeki noktadır. Burası aynı zamanda depremin en çok hasar yaptığı veya en kuvvetli olarak hissedildiği alandır.


Deprem Terimi Olarak Episantr (Dış Merkez):

Odak noktasına en yakın olan yeryüzündeki noktadır. Burası aynı zamanda depremin en çok hasar yaptığı veya en kuvvetli olarak hissedildiği alandır.


Benzer Coğrafya Terimleri

Hiposantr (İç Merkez): Yer içerisinde deprem enerjisinin ortaya çıktığı noktadır. Aynı zamanda iç merkez olarak ta isimlendirilir. Aslında odak noktası, bir nokta değil bir alandır ancak uygulamalarda nokta olarak edilmektedir.

Sıvılaşma: Suya doygun ince taneli kum ve siltli katmanların; sarsıntının(depremin) etkisi ile boşluk suyu basıncının artmasıyla etkin yatay gerilmenin sıfır olması ve sonuç olarak bu katmanın taşıma gücünü tamamen yitirmesi ve sıvı gibi davranması olayıdır.

Deprem Şiddeti: Herhangi bir derinlikte olan depremin, yeryüzünde hissedildiği bir noktadaki etkisinin ölçüsü olarak tanımlanmaktadır. Depremin şiddeti, yapılar, doğa ve insanlar üzerindeki etkilerinin bir ölçüsüdür. Bu etki, depremin büyüklüğü, odak derinliği, uzaklığı yapıların depreme karşı gösterdiği dayanıklılık dahi değişik olabilmektedir. Şiddet; ölçümlere dayalı değildir, tamamen gözlemsel verilere dayanır.

Adaptasyon: Canlıların çevreye uyumunu sağlayarak yaşama ve çoğalma şanslarını artıran kalıtsal özellikleri.

Aerosol: 1- Havada asılı duran toz parçacıkları. Dalgaların etkisiyle patlayan su damlacıkları içinden atmosfere geçen tuzlardır.

2- Atmosferde asılı olarak bulunan yeryüzü tozları, meteor tozları, is parçacıkları.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Coğrafya Terimleri Sözlüğü