Eğitim Sitesi

Altın Nedir? Altın Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Fen Bilimleri terimleri sözlüğümüzde Altın terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Altın nedir? Altın ne demek? Altın hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Altın Terimi Hakkında Bilgiler

Fen Bilimleri Terimi Olarak Altın:

Sembolü Au olan metaldir. İletkenliği oldukça iyidir.


Yazma Eser (Hat-Tezhip-Ebru-Cilt-Minyatür) Terimi Olarak Altın:

Tezhib sanatının başlıca malzemesidir. Bugün tezhib sanatı ile uğraşan müzehhibler altını varaklar halinde hazır temin etmektedirler. Eski olan altının varak haline getirilmesi için çeşitli işlemlerden geçmesi gerekmektedir. Yağsız kuzu derisi arasındaki altın parçaları, özel çekiç kullanılarak, dövülmek suretiyle ezilir. Osmanlı altınının bu usulde hazırlanması çok zor ve yorucudur. Bu işleri altın varakçılar yapar, mücellitler de bu varakları ezerek müzehhiblere hazırlarlardı. Bugün altın ezme işi müzehhibler tarafından yapılmaktadır.

Altının fırça ile kullanılabilecek hale gelmesi için bazı aşamalardan geçmesi gerekmektedir. Fazla çukur olmayan sırlı bir tabakta, bir parça arap zamkı veya süzme bal kullanılarak ezilir. Parmak yardımı ile varak altın alınıp su ile yumuşatılmış arap zamkının üzerine konulur. Önceleri donuk çamur renginde olan altın ezildikçe açılır ve altın rengini alır. Ezilme işlemi tamamlandıktan sonra, üzerine su konulur, altının dibe çökmesi beklenir ve üstte kalan kirli su süzülür. Ezildiği büyük tabaktan, kullanılacak olan küçük bir tabağa aktarılır. Tekrar üzerine su konularak altın yıkanır ve dibe çöker. Bu işlem tamamlandıktan sonra üstteki su süzülür. Artık altın kullanılacak duruma gelmiştir. Jelatinli su ile sulandırılarak işlenilecek yere fırça ile sürülür.

Altının ayar derecesine göre çeşitleri vardır. Bu derecelerden doğan renk tonları ile değişik tonlamalar elde edilmiştir. Gümüş ilavesinden doğan fakat ayarı düşük olan yeşil altın da kompozisyonlara değişik tonlar kazandırmaktadır.


Benzer Fen Bilimleri Terimleri

Altı Parmaklılık: İnsanların el veya ayak parmaklarında doğuştan fazla meydana gelen parmak yapısındaki anormal durumdur. Kalıtsaldır. Ameliyatla düzeltilir.

Alüminyum: Sembolü Al olup yer kabuğunun %7'sini kaplar. Beyaz, parlak ve hafif bir metal olup Periyodik cetvelin 3. periyot III A grubunda yer alır.

Alyuvar (Eritrosit): Kanda bulunan kırmızı renkli hücrelerdir. Çekirdeksizdir. Sindirilmiş besin ve oksijen taşıma görevi yapan hemoglobin bulundurur. Hemoglobin kırmızı renk taşır. Kanda bulunan alyuvar sayısı deniz seviyesinden uzaklaştıkça artar.

Ametaller: Periyodik cetvelin sağ kısmında (Hidrojen hariç) yer alırlar. Doğada katı, sıvı ve gaz halinde yer alabilirler. Renkleri mat olup grafit dışında iletken değildirler. Yoğunlukları az olup erime noktaları düşüktür. Kırılgan yapıya sahip olup, canlı organizmasında bulunurlar.

Amilaz: Karbonhidratların sindiriminde etkili olan enzimdir. Ağızda tükürük tarafından salgılanır. Nişasta ve glikojeni parçalar.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Fen Bilimleri Terimleri Sözlüğü