Güncel Tarih terimleri sözlüğümüzde Âyan terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Âyan nedir? Âyan ne demek? Âyan hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Âyan Terimi Hakkında Bilgiler
Tarih Terimi Olarak Âyan:
Bir şehrin ileri gelenleri. Osmanlılarda çoğu eşraf ailelerinden oluşan sınıf.
Tarih Terimi Olarak Ayan:
Osmanlı Devleti'nde XVIII. Yüzyıl'dan itibaren güç kazanmaya başlayan yerel egemenlerin yarı resmi adıdır. Dirlik sisteminin bozulmasından sonra devletin, asker ve vergi toplama işlerini üstlenen bu kişiler zamanla güç kazandılar.
Kazanılan bu güç, bir süre sonra ailelere ve soylara da yansımaya başladı. Padişah II. Mahmut zamanında, 1808 yılında devlet ayanların varlığını imzalanan Sened-i İttifak ile onayladı. Daha sonra güçleri kırılarak padişahın en güvenilir unsurları haline geldiler. Ayan ailelerinin en önemlileri Tepedelenli Ali Paşa, Alemdar Mustafa Paşa, Çapanoğlu, Kara Osmanoğlu, Aynacıoğlu ve Sepetçioğlu'dur.
Osmanlı Türkçesi Terimi Olarak Ayan:
Osmanlı Devletinde bir bölgenin ileri gelenleri, eşraf, toprak ağası.
Benzer Tarih Terimleri
Babıâli: 1- XVIII. yüzyıldan itibaren Osmanlı hükümetine ve bürokrasisine verilen isim.
2- Büyük kapı. Osmanlılarda Sadrazamlık (Başbakanlık), Reis-ül Küttaplık (Dışişleri), Sadaret Kethüdalığı (İçişleri)'nin bulunduğu binalara denirdi. Hükümet anlamına da gelirdi. Yeniçeri Ocağı'nda bir başçavuş.
Beka: Kalıcılık, sonsuzluk.
Bilaistisna: İstisnasız, ayrılıksız, ayrım yapılmadan.
Bono: Belirli bir sürenin sonunda, belirli bir paranın, belirli bir kimseye ödeneceğini belirten senet.
Celse: Mahkemede oturum. Aralıksız yapılan toplantı.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Tarih Terimleri Sözlüğü