Güncel Tarih terimleri sözlüğümüzde Bağdat Demiryolu terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Bağdat Demiryolu nedir? Bağdat Demiryolu ne demek? Bağdat Demiryolu hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Bağdat Demiryolu Terimi Hakkında Bilgiler
Tarih Terimi Olarak Bağdat Demiryolu:
İstanbul'u Bağdat'a bağlayan demiryolu hattıdır. Batılı emperyalist devletlerin Osmanlı topraklarından sömürge çıkarları sağlamak amacıyla tasarlandı. Osmanlı Devleti'nin Almanya'ya yakınlaşmasıyla birlikte bu tasarı Berlin-Bağdat Demiryolu hattına dönüştürüldü.
Benzer Tarih Terimleri
Bağlaşma Devletleri (İttifak Devletleri ): Sanayi Devrimi'ni gerçekleştirdikleri halde ulusal birliklerini geç tamamlayan Almanya ve İtalya'nın, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nu da yanlarına alarak 1883 yılında oluşturdukları, tarihin ilk emperyalist devletler bloğudur. Bu birlik, sömürge alanlarını daha önceden aralarında paylaşan İngiltere, Fransa, Hollanda, Belçika ve Amerika Birleşik Devletleri'ne karşı bu devletlerin ellerindeki sömürgeleri ele geçirmek amacıyla oluşturulmuştur.
Bağnaz: Bir düşünce ya da bir inanışa körü körüne (dü-şünmeden, yargılamadan. mantık yürütmeden) saplanan, ondan başkasını düşünmeyen ve bu düşünceden ödün vermeyen kişi.
Baharat Yolu: Ümit Burnu'nun bulunmasına kadar yoğun olarak kullanılan geleneksel kervan ticaret yoludur. Hindistan'dan yüklenen özellikle baharat gibi ürünler İran körfezi ya da Kızıldeniz yoluyla Suriye ve Mısır üzerinden Avrupa'ya gönderilirdi.
Bakır Çağı: Tunç Çağı'ndan önce, Cilalı Taş Devri'nden sonra taş ve toprağın yanı sıra alet ve avadanlık yapımında bakırın da kullanıldığı dönemdir.
Bakır, doğada yaygın bir şekilde bulunduğu ve işlenmesi kolay olduğu için kullanılan ilk maden olmuştur. Bakırdan araç-gereç, eşya ve silahlar yapılmıştır.
Balasagun: Orta Asya'da, Aral Gölü'nün doğusunda yer alan ve Türgiş, Karahanlı, Karahıtay ve Türk-Moğol devletlerinin başkentliğini yapmış yerdir.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Tarih Terimleri Sözlüğü