Güncel Kimya terimleri sözlüğümüzde Basit Damıtma terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Basit Damıtma nedir? Basit Damıtma ne demek? Basit Damıtma hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Basit Damıtma Terimi Hakkında Bilgiler
Kimya Terimi Olarak Basit Damıtma:
Bir sıvının, önce buharlaştırılıp sonra tekrar yoğunlaştırarak yapılan ayırma işlemine denir. Her iki bileşende elde edilmek istendiğinde basit damıtma (destilasyon) yapılır. (Tuzlu su, şekerli su) Sıvı olarak elde edilen ürüne damıtık ürün ya da destilat adı verilir. Damıtma, karışımdaki maddelerin kaynama sıcaklıklarının farklı olması temeline dayanır. Kaynama noktaları yakın sıvı-sıvı karışımları basit damıtma düzeneği ile tam saflıkta ayrıştırılamaz. Kaynama noktası 78 °C olan alkol sudan ayrılırken bir miktar su da buharlaşır. Bunu önlemek için ayrımsal damıtma uygulanır. Bu işlemdeki farkdamıtma kolonunun bulunmasıdır.
Benzer Kimya Terimleri
Beher: Sıvıları muhafaza etmek veya hacimlerini ölçmek amacıyla kullanılan cam, porselen veya plastikten yapılmış silindir şeklindeki kaba beher denir.
Robert Boyle Kanunu: Sabit sıcaklıkta belirli bir miktar gazın basıncı ve hacmi ters orantılıdır.
Çeker Ocak: Çeker ocaklar çalışma alanında oluşan asit buharı, ısı, proses aroması gibi gazları uzaklaştırabilecek emiş gücüne sahip çalışma alanındaki zehirli ve istenmeyen gazları ortamdan uzaklaştıracak baca bağlantılı cihazlardır.
Çeker ocaklar genel olarak laboratuvar tezgahlarının uygun bir bölümüne yerleştirilir, kullanım şekline göre içerisine gaz bağlantısı, musluk bağlantıları yapılabilir.
Depozisyon: Gaz halindeki bir maddenin sıvı hale geçmeden direk katı hale geçmesine depozisyon denir.
Emülgatör: Birbiri içerisinde karışmayan maddelerin karışmasını sağlamak amacıyla kullanılan maddelere homojenlik kazandıran dışarıdan ilave edilen maddelerdir. Mayonez, hazır çorbalar vb. gıda ürünlerinde kullanılır.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Kimya Terimleri Sözlüğü