Eğitim Sitesi

Beşeri Coğrafya Nedir? Beşeri Coğrafya Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Coğrafya terimleri sözlüğümüzde Beşeri Coğrafya terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Beşeri Coğrafya nedir? Beşeri Coğrafya ne demek? Beşeri Coğrafya hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Beşeri Coğrafya Terimi Hakkında Bilgiler

Coğrafya Terimi Olarak Beşeri Coğrafya:

Beşeri coğrafya, coğrafi çevrenin insan yaşamına etkisini, insanın mekanda yaptığı değişiklikleri inceleyen bir coğrafya anabilim dalıdır. Beşeri coğrafyanın alt dalları nüfus coğrafyası, yerleşme coğrafyası, siyasi coğrafya, tarihî coğrafya, kültürel coğrafya, tarım coğrafyası, sanayi coğrafyası, enerji coğrafyası, ulaşım coğrafyası, ticaret coğrafyası, turizm coğrafyası ve sağlık coğrafyasıdır.


Benzer Coğrafya Terimleri

Antimeridyen: Herhangi bir meridyenin tam karşısından geçen ve meridyeni 180 dereceye tamamlayan meridyendir.

Saat Dilimi: Saat dilimi, Greenwich’deki (Londra'nın güneydoğusunda yer alan bir semt) başlangıç boylamından başlayarak yeryüzünü 24 parçaya ayıran, her biri yaklaşık 15 derecelik boylama göre dizilmiş coğrafi yer küre dilimleridir. İnsanların bulundukları bölgede veya dünyanın başka bir bölgesinde saatin kaç olduğunu öğrenmelerine yardımcı olurlar.

Karstik Şekiller: Yağışlar ve yer altı suları kırık ve çatlakların çok olduğu, eriyebilen taşların bulunduğu yerlerde, kimyasal aşınıma neden olurlar. Kimyasal aşınım sonunda karstik şekiller oluşur.
Yağışların ve yeraltı sularının oluşturduğu karstik aşınım şekillerinin aşınım şekillerinin büyüklükleri değişkendir.

Yağışların ve yeraltı sularının oluşturduğu karstik aşınım şekillerinin büyüklükleri değişkendir.

Lapya, dolin, erime dolini, çökme dolini, uvala,obruk, polye, mağara, düden, kör(çıkmaz)vadi gibi şekiller vardır.

Delta Ovası: Delta ovaları, akarsuların taşıdığı malzemeleri deniz iç kısmında biriktirmesi ve zamanla buraların üçgene benzeyen düzlükler haline gelmesi ile oluşan ovalardır.

Delta ovalarının oluşabilmesi için; akıntıların olmaması, gel-git hareketlerinin olmaması, akarsu yükünün fazla olması, kıyının sığ olması gerekir.

Türkiye'deki başlıca delta ovaları şunlardır; Çarşamba (Yeşilırmak), Bafra (Kızılırmak), Sakarya (Sakarya), Silifke(Göksu Irmağı), Çukurova (Seyhan, Ceyhan), Dikili (Bakırçay), Büyük Menderes ve Küçük Menderes ovaları.

Çukurova delta ovası, Adana ili sınırlarındadır. Seyhan ve Ceyhan nehirlerinin oluşturduğu bir delta ovasıdır. Türkiye'nin ovaları içerisinde yer alan en büyük delta ovasıdır.

Yer Çekimi: Bir gezegenin veya cismin, nesneleri kendi merkezine doğru çektiği kuvvet.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Coğrafya Terimleri Sözlüğü