Güncel Coğrafya terimleri sözlüğümüzde Beşeri Ortam terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Beşeri Ortam nedir? Beşeri Ortam ne demek? Beşeri Ortam hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Beşeri Ortam Terimi Hakkında Bilgiler
Coğrafya Terimi Olarak Beşeri Ortam:
İnsanla ilgili yani insani faktörlerin göz önünde bulundurulduğu ortam ya da kriterdir.
Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Beşeri Ortam:
İnsanla ilgili(insani) faktörlerin göz önünde bulundurulduğu ortam ya da kriterdir.
Benzer Coğrafya Terimleri
Bölge: 1- Herhangi bir yerin tabii, ekonomik ve beşeri özellikler bakımından benzer özellikler gösteren kısmına bölge denir.
2- Sınırları idari, ekonomik birliğe, toprak, iklim ve bitki özelliklerinin benzerliğine veya üzerinde yaşayan insanların aynı soydan gelmiş olmalarına göre belirlenen toprak parçasıdır.
Coğrafi Konum: 1- Bir ülkenin, bir bölgenin veya noktanın Dünya üzerinde bulunduğu yere Coğrafi Konum denir.Coğrafi Konum 1."Matematik Konum", 2."Özel Konum" olmak üzere ikiye ayrılır.
2- Herhangi bir noktanın dünya üzerinde kapladığı alana coğrafi konum denir. Özel ve matematik konum diye ikiye ayrılır. Bir ülkenin coğrafi konumu , o ülkenin tabii, beşeri ve ekonomik özelliklerini çok yönlü etkiler.
3- Herhangi bir yerin dünya üzerindeki enlem boylam derecesi, denizlere, kıtalara, ticaret yollarına göre yeri.
Doğal Ortam: Canlı ve cansız varlıkların oluşturduğu ortama yada çevreye doğal ortam denir.
Harita: 1- Yeryüzünün tamamının veya bir kısmının bir ölçeğe göre küçültülerek bir plan üstünde gösterildiği çizime harita denir.
2- Dünya'nın bütününün ya da bir bölümünün kuşbakışı görünümünün belli bir oranda küçültülerek düzleme aktarılmış şekline harita denir.
Bir çizimin harita özelliği taşıyabilmesi için;
- Kuşbakışı görünüme göre çizilmesi,
- Arazi üzerindeki uzunlukların belli bir oranda küçültülmesi gerekir.
3- Coğrafya, tarih, dil, nüfus vb. konularla ilgili yeryüzünün veya bir parçasının, belli bir orana göre küçültülerek düzlem üzerine çizilen taslağıdır.
İklim: 1-Geniş bir bölge içinde ve uzun yıllar boyunca değişmeyen ortalama hava koşullarına iklim denir.
2-Bir yerde uzun bir süre boyunca gözlemlenen sıcaklık, nem, hava basıncı, rüzgar, yağış, yağış şekli gibi meteorolojik olayların ortalamasına verilen addır.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Coğrafya Terimleri Sözlüğü