Güncel Coğrafya terimleri sözlüğümüzde İklim terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. İklim nedir? İklim ne demek? İklim hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
İklim Terimi Hakkında Bilgiler
Coğrafya Terimi Olarak İklim:
1-Geniş bir bölge içinde ve uzun yıllar boyunca değişmeyen ortalama hava koşullarına iklim denir.
2-Bir yerde uzun bir süre boyunca gözlemlenen sıcaklık, nem, hava basıncı, rüzgar, yağış, yağış şekli gibi meteorolojik olayların ortalamasına verilen addır.
Sosyal Bilgiler Terimi Olarak İklim:
Yeryüzünün herhangi bir yerinde sıcaklık, nem, yağış, basınç, rüzgâr ve bulutluluk gibi hava olaylarının mevsimlik, yıllık gidişlerinin uzun yıllar boyunca gösterdikleri ortalama duruma iklim denir. Bu ortalama durum uzun yıllar içinde çok büyük değişikliğe uğramaz. Örnek: Karasal İklim Tipi
Biyoloji Terimi Olarak İklim:
1. Belirli ve uzun bir zaman aralığında, yeryüzünde belirli bir yer için atmosferin gözlemlenen sıcaklık, nem, yağış şekil ve miktarı, rüzgârlar, gibi özelliklerinin ortalama ve uç değerlerinin genel durumu.
2. Bir bölgedeki uzun süreli ortalama atmosferik koşullar.
Ziraat (Tarım) Terimi Olarak İklim:
Kısa süreli günlük hava durumlarının çok uzun zaman içerisindeki ortalamalarıdır.
Güvenli Yaşam / Doğal Afet Terimi Olarak İklim:
Yeryüzünün herhangi bir yerinde hava olaylarına bağlı olarak gerçekleşen etkilerin uzun yılların ortalamasına dayanan durumu.
Fen Bilimleri Terimi Olarak İklim:
Yeryüzünün herhangi bir yerinde hava olaylarına bağlı olarak gerçekleşen etkilerin uzun yılların ortalamasına dayanan durumu.
Benzer Coğrafya Terimleri
Nüfus: Yeryüzünde, sınırları belli geniş ya da küçük bir bölgede belirli bir dönemdeki insanların toplam sayısına nüfus denir.
Turizm: 1- Yerli veya yabancı tüketicilerin bir ülke veya bölgeyi ziyareti sırasında duyacağı ihtiyaçları temin edecek hizmetlerin bütünüdür.
2- Dinlenme, eğlenme, görme, tanıma vb. amaçlarla yapılan gezidir.
Yerleşme: İnsanların konut adını verdiğimiz barınaklarda toplu veya dağınık bir şekilde hayatını sürdürmesine yerleşme denir.
Akarsu: 1- Yağışlarla yeryüzüne düşen, kaynaklardan çıkıp veya buzullardan eriyen belirli yatakta akan, sonra denize veya göle dökülen sular.
2- Belirli bir kaynaktan doğan, yağmur ve kar suları ile beslenen ve arazinin eğimine göre akıp giden sulara akarsu denir.
Akarsu Akımı (Debisi): Akarsuyun herhangi bir kesitinden birim zamanda geçen su miktarına (m³) akım veya debi denir.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Coğrafya Terimleri Sözlüğü