Eğitim Sitesi

Besmele Nedir? Besmele Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi terimleri sözlüğümüzde Besmele terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Besmele nedir? Besmele ne demek? Besmele hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Besmele Terimi Hakkında Bilgiler

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Besmele:

Bismillâhirrahmânirrahîm ifadesinin kısaltılmış halidir. Peygamber Efendimiz her hayırlı işe besmeleyle başlamayı tavsiye etmiştir. O yüzden Kur'an-ı Kerim okumaya, yemek yemeye, su içmeye kısacası her işe başlarken Müslüman olarak hep besmele çekeriz. Böyle yapınca "Biz bu işi Allah'ın adıyla, O'nun rızası için ve O'nun izniyle yapıyoruz," demek isteriz."Esirgeyen ve bağışlayan Allah'ın adı ile" anlamına gelir.


Yazma Eser (Hat-Tezhip-Ebru-Cilt-Minyatür) Terimi Olarak Besmele:

"Bismillahirrahmanirrahim"in kısa ifadesi.


Kur’an-ı Kerim Terimi Olarak Besmele:

Esirgeyen ve bağışlayan Allah'ın adı ile anlamına gelen ve bir işe başlarken söylenilen bismillahirrahmânirrahîm'in kısaltılmış şekli sözü, bismillah.


Benzer Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri

Cahiliye: Cahiliye, Kur'an-ı Kerim inip İslamiyet yayılmadan önceki Arapların tutum ve davranışları için kullanılan bir kavramdır. Cahiliye - adı üzerinde - cahillik, kabalık, görgüsüzlük demektir. Bu kavram İslam'a uymayan her türlü inanç, söz ve davranışı ifade eder. Cahilliğin moda olduğu, cehaletin ortalığı kasıp kavurduğu, İslam'dan önceki döneme Cahiliye Devri denir. Bu devirde insanlar o kadar cahillerdi ki kendi elleriyle taştan, tahtadan putlar yapıp onlara taparlardı.

Cebrail: Cebrail dört büyük melekten biridir. Diğer büyük melekler İsrafil, Mikail ve Azrail'dir. Cebrail'in görevi peygamberlere vahiy indirmektir. Yani Allah ile peygamberleri arasında bir habercidir. Bütün peygamberlere vahyi getiren Cebrail'dir. Cibril, Ruhul Emin, Ruhul Kudüs diye de isimlendirilir.

Cüz: 1. Kur'an-ı Kerim'in her yirmi sayfasına bir “cüz” denilmektedir ve Kur'ân-ı Kerim'de toplam 30 cüz bulunmaktadır.

2. Bir bütünü oluşturan parçaların her birine cüz denir. Kur'an-ı Kerim'i oluşturan otuz parçanın her birinin adı da cüzdür. Her cüzün başlangıç sayfasında, sayfanın kenarında cüz gülü denilen güle benzer bir işaret vardır. Bu işarette kaçıncı cüz olduğu yine Arap rakamlarıyla yazılıdır.

Elifba: Arap alfabesine Elifba denir. Tıpkı bizde alfabeye ABC demek gibi bir şey yani. Ayrıca Kur'an-ı Kerim okumayı öğrendiğimiz kitaplara da Elifba ya da Elifba cüzü deriz. Kur'an-ı Kerim öğrenmeye Elifba cüzünün ilk sayfalarında yer alan Arap harflerini öğrenmekle başlarız.

Elhamdülillah: Elhamdülillah, "Şükür Allah'a mahsustur." anlamında bir dua sözüdür. Bu cümle Kur'an-ı Kerim'de tam yirmi üç yerde geçmiştir. Maddi ve manevi bütün nimetleri bize gönderen Allah'tır. Bizi sıkıntılardan, belalardan koruyan da yine O'dur. Şükür etmek, insanlara teşekkür etmek gibidir. Nasıl bize iyiliği dokunan birine hemen teşekkür ederek memnuniyetimizi dile getiriyorsak, bize bunca nimeti veren yüce yaratıcımıza da şükretmeliyiz.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri Sözlüğü