Eğitim Sitesi

Birlikte Yaşama (Simbiyotik İlişkiler) Nedir? Birlikte Yaşama (Simbiyotik İlişkiler) Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Biyoloji terimleri sözlüğümüzde Birlikte Yaşama (Simbiyotik İlişkiler) terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Birlikte Yaşama (Simbiyotik İlişkiler) nedir? Birlikte Yaşama (Simbiyotik İlişkiler) ne demek? Birlikte Yaşama (Simbiyotik İlişkiler) hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Birlikte Yaşama (Simbiyotik İlişkiler) Terimi Hakkında Bilgiler

Biyoloji Terimi Olarak Birlikte Yaşama (Simbiyotik İlişkiler):

İki organizmadan birinin yada ikisinin canlılığını sürdürmesi için beraber yaşamalarına simbiyoz (Birlikte Yaşama) denir. İkiye ayrılır :

1- Yararlı Birlikler
Kommensalizm, Mutualizm

2- Zararlı Birlikler
Parazitizm (Parazitlik)


Benzer Biyoloji Terimleri

Kommensalizm (+/0): Birlikte yaşayan ortaklardan biri yarar görürken, diğerinin hiç etkilenmediği yaşama birliğidir. Örnek: Köpek balığı ile yaşayan diğer balıklar. Köpek balığı avlanırken çevreye besin parçaları yayılır. Küçük balıklar bu besinleri yerken, köpek balığının karı veya zararı yoktur.

Mutualizm (+/+): Birlikte yaşayan organizmalar birbirine karşılıklı yarar sağlar. Örnek: Likenler ( Mantar ve yosunun(=Alg) oluşturduğu birlik )

Likenler alg ve mantarların beraber oluşturdukları birlikte yaşama şeklidir. Tüketici olan mantar alg e su, mineraller, karbondioksit ve yaşam ortamı sağlarken üretici olan alg mantara besin ve oksijen verir.

Parazitizm (Parazitlik ) (+/-): Birlikte yaşayan iki canlıdan biri birliktelikten yararlanırken diğeri zarar görür. Yarar sağlayan canlıya parazit (asalak) zarar gören canlıya konak canlı denir.

1. Tek Hücreli Parazitler: Virüsler, sıtma mikrobu (Plazmodyum) gibi.

2. Hayvansal Parazitler:
A) Dış Parazit : Bit, pire, kene gibi hareket organı ve sindirim enzimi olan parazitlerdir.

B) İç Parazit: Tenya kıl kurdu gibi hareket organı, sindirim enzimi olmayan, sadece sindirilmiş besinleri (glikoz, a.a ) kullanabilen parazitlerdir. Bu nedenle konak canlının sindirim sisteminde yaşamını sürdürebilir.

3. Bitkisel Parazitler:
A) Yarı Parazit: Özel emeçleri ile konak canlının odun borularından su ve mineral alarak fotosentez yapabilen bitkilerdir. Örnek: Ökse otu

B) Tam Parazit: Emeçleri ile konak bitkinin soymuk borularından organik besin alan, renksiz, fotosentez yapamayan bitkilerdir. Örnek: Küsküt

Dış Parazit: Bit, pire, kene gibi hareket organı ve sindirim enzimi olan parazitlerdir.

İç Parazit: Tenya kıl kurdu gibi hareket organı, sindirim enzimi olmayan, sadece sindirilmiş besinleri (glikoz, amniasit ) kullanabilen parazitlerdir. Bu nedenle konak canlının sindirim sisteminde yaşamını sürdürebilir.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Biyoloji Terimleri Sözlüğü