Güncel Fen Bilimleri terimleri sözlüğümüzde Biyolojik Birikim terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Biyolojik Birikim nedir? Biyolojik Birikim ne demek? Biyolojik Birikim hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Biyolojik Birikim Terimi Hakkında Bilgiler
Fen Bilimleri Terimi Olarak Biyolojik Birikim:
Çeşitli zehirli maddelerin besin zincirini meydana getiren çeşitli trofik basamaklardaki canlıların dokularında birikmesi.
Biyoloji Terimi Olarak Biyolojik Birikim:
Ekosistemlerde madde ve enerji akışı besin zinciriyle gerçekleşir. Dolayısıyla toprağa, havaya ya da suya karışan toksik (zehirli) maddeler besin zinciri aracılığıyla canlıların vücuduna alınır. Bu maddelerin bir kısmı vücuttan atılırken bir kısmı vücut dokularında birikir. Bu birikimin besin piramidindeki canlılarda aşağıdan yukarı gidildikçe vücutta birikmesi olayına biyolojik birikim adı verilir. Biyolojik birikimin temel nedeni endüstriyel kimyasal ürünlerdir. Örneğin, tarımda kullanılan böcek öldürücü ilaçlar, yalnızca besin içinde birikmez havaya, suya toprağa da karışır. Bu şekilde tüm besin zinciri etkilenir. Bu öyle bir şeydir ki, Afrika'da kullanılan bir böcek öldürücü, havaya, suya karışarak kutuplardaki bir kuşa kadar ulaşabilir.
Ayrıca besin zinciri nedeniyle, besin piramidinin bir üst basamağını oluşturan canlıda birikim artar. Çünkü bir çekirge birden fazla otla beslenir. Bir kuşsa birden fazla çekirge yer. Bu ekosistemin bozulmasına neden olur. İnsan türü de biyolojik birikimden etkilenir. Birçok uzman denizlerdeki ağır metal kirlenmesine işaret ederek "Büyük balıkların yerine küçük balıkları tercih edin." uyarısında bulunur.
Doğa kendini sürekli yeniler. Atıkları yok eder. Ancak biz bu yenilenmeye izin vermezsek biyolojik birikim nedeniyle insan türü dahil birçok canlı türü tehdit altında yaşar.
Benzer Fen Bilimleri Terimleri
Fotoototrof: Enerjilerini ışık enerjisinden, hücresel işlevlerinde gereksinim duyulan karbonu ise karbondioksitten elde eden bitki, alg ve bazı bakteriler gibi kendi beslek organizmalar.
Hem Etçil Hem Otçul: Besin ve enerji ihtiyacını hem hayvansal hem de bitkisel kaynakları tüketerek sağlayan organizma. Omnivor.
Madde Döngüsü: Canlı yaşamı için büyük önem taşıyan su, karbon, oksijen, azot, fosfor gibi maddelerin canlı ve cansız çevre içinde dolaşım hâlinde olması.
Gonozom: İnsanda cinsiyeti belirleyen kromozomlar X ve Y kromozomlarıdır. Bu kromozomların her birine eşey kromozomu (gonozom) denir.
Dişilerde XX, erkeklerde XY kromozomları mevcuttur.
Eşeyli üreyen canlılarda cinsiyeti belirleyen Y kromozomudur. Eğer Y kromozomu varsa erkek yoksa dişidir. Ayrıca cinsiyet erkek tarafından belirlenir çünkü yumurta hiçbir zaman Y kromozomu taşımaz.
Aydınlatma amaçlı araç gereçler: Günlük hayatta sıkça kullandığımız eşyalar arasında aydınlatma amaçlı kullandığımız araç ve gereçler gelmektedir. Örneğin; flüoresan lambalar, ampuller aydınlatma amacıyla evlerimizde, okullarımızda, park ve bahçelerde kullanılan araç gereçlerdir.
Lamba: Ampuller ise elektrik enerjisini aydınlatma enerjisine çevirerek kullanılırlar.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Fen Bilimleri Terimleri Sözlüğü