Eğitim Sitesi

Bolşevik İhtilali Nedir? Bolşevik İhtilali Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi terimleri sözlüğümüzde Bolşevik İhtilali terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Bolşevik İhtilali nedir? Bolşevik İhtilali ne demek? Bolşevik İhtilali hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Bolşevik İhtilali Terimi Hakkında Bilgiler

Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Terimi Olarak Bolşevik İhtilali:

1917 yılında Rusya'da çarlık yönetimine son veren ve Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin kuruluşuna yol açan ihtilale verilen isim.


İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimi Olarak Bolşevik İhtilali:

Çarlık Rusyası'nda Gregoryen Takvimi'ne göre 25 Ekim 1917'de, (Miladi takvime göre 7 Kasım 1917) Petrograd'daki Kışlık Saray'ın Lenin önderliğindeki Bolşeviklerin eline geçmesiyle başlayan ve Sovyetler Birliği'nin kurulmasına yol açan olaylar dizisidir. Ekim Devrimi olarak da bilinir.


Benzer Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Terimleri

Ekim Devrimi: Ekim (7-8 Kasım) 1917 Rusya’da işçi sınıfının önderliğinde gerçekleştirilen sosyalist devrimdir. Nisan 1917'de Duma yönetiminin kurulması Rus halkının ekonomik, demokratik sorunlarıyla barış isteğini karşılamayınca, Rus Sosyal Demokrat İşçi Partisi'nin önderliğinde, "Sovyet" adı verilen yerel yönetim birimleri kuruldu. Böylece güçlenen sosyalistler Ortodoks Takviminde, Ekim 1917'de Lenin'in önderliğinde Petrograd'da (Leningrad) devrimi gerçekleştirdiler. Bu hareket Moskova’ya oradan da tüm Rusya'ya yayıldı.

Güven Oyu: Demokratik ülkelerde, parlamento üyelerinin yürütme yetkisine sahip olan hükümeti desteklediklerini, programını ve uygulamalarını gösterme yöntemidir.

Korumacılık: Devletin, ithalatı (dış alım) kısıtlama yoluyla ulusal sanayiyi korumayı amaçlayan ekonomi politikasıdır. Dış alım mallara yüksek vergiler koyarak ve ulusal üreticilere sübvansiyon vererek yürütülür.

Megali İdea: Yunanca "Büyük Fikir" anlamına gelir. Bu ifade siyasi anlamda; Yunanistan'ı, Bizans İmparatorluğu devrindeki sınırlarına ulaştırmak amacını taşır. Bu amaçla; Anadolu, Trakya, Ege adaları ve Kıbrıs adasına yönelik uygulanacak emperyalist ve saldırgan politikanın genel adı.

Salt-I: 26 Mayıs 1972'de Amerika Başkanı Richard Nixon ile Sovyetler Birliği Komünist Parti Genel Sekreteri Leonid Brejnev arasında Moskova'da imzalandı. SALT-I Antlaşması, Amerika ile Sovyet Rusya arasındaki ilişkilerde bir dönüm noktası oldu. Bu antlaşmadan üç gün sonra ABD ile SSCB arasındaki münasebetlerin temel ilkeleri belirlendi. ABD ve SSCB, SALT-I Antlaşması'yla nükleer silahsızlanma konusunda önemli bir adım attı. Bu antlaşma, Helsinki Deklarasyonu'nun yolunu açacaktı.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Terimleri Sözlüğü