Eğitim Sitesi

Bulaşma Süresi Nedir? Bulaşma Süresi Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Sağlık-Tıp terimleri sözlüğümüzde Bulaşma Süresi terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Bulaşma Süresi nedir? Bulaşma Süresi ne demek? Bulaşma Süresi hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Bulaşma Süresi Terimi Hakkında Bilgiler

Sağlık-Tıp Terimi Olarak Bulaşma Süresi:

Hastalık etkeninin çevreye yayılarak başka bir insana, yani kaynaktan sağlam kişiye bulaştığı zaman aralığına bulaşma süresi denir.
Bulaşma süresi, genellikle kuluçka döneminin sonunda başlayıp hastalık belirtilerinin ortadan kalkmasıyla sona erer ancak bazı hastalıklarda belirtiler ortadan kalktıktan sonra da sürebilir. Örneğin, bulaşıcı sarılıkta belirtiler ortadan kalktıktan sonra yapılan kan alışverişiyle hastalık bulaşabilir. Hastalıkların bulaşma sürelerinin bilinmesi, bulaşıcı hastalıklardan korunma açısından önemlidir.


Benzer Sağlık-Tıp Terimleri

Enfeksiyon Dozu: Mikroorganizmanın hastalık oluşturabilmesi için gerekli olan sayısal yeterliliğidir. Yani hastalandırabilmek için gerekli en az mikroorganizma sayısıdır.

Çapraz Enfeksiyon: Hastalık etkeninin hasta kişiden hasta olmayan kişiye sağlık personeli tarafından gerekli önlemlerin alınmaması nedeniyle bulaştırılmasıdır.

Patojenite: Enfeksiyon etkeninin hastalık yapabilme yeteneğine patojenite denir. Patojen bir etkenin enfekte ettiği kişilerin hepsi hasta olmaz. Patojenitesi yüksek olan etken, enfekte ettiği kişiler arasından çok sayıda kişiyi hasta eder. Patojenitesi düşük etken ise çok sayıda kişiyi enfekte etse de az sayıda kişiyi hasta eder.

Saprofit: Hastalık yapma yeteneği olmayan enfeksiyon etkenlerine saprofit denir.

Virulans: Enfeksiyon etkeninin hastalığın şiddetini artırma yeteneğine virulans denir.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Sağlık-Tıp Terimleri Sözlüğü