Eğitim Sitesi

Patojenite Nedir? Patojenite Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Sağlık-Tıp terimleri sözlüğümüzde Patojenite terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Patojenite nedir? Patojenite ne demek? Patojenite hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Patojenite Terimi Hakkında Bilgiler

Sağlık-Tıp Terimi Olarak Patojenite:

Enfeksiyon etkeninin hastalık yapabilme yeteneğine patojenite denir. Patojen bir etkenin enfekte ettiği kişilerin hepsi hasta olmaz. Patojenitesi yüksek olan etken, enfekte ettiği kişiler arasından çok sayıda kişiyi hasta eder. Patojenitesi düşük etken ise çok sayıda kişiyi enfekte etse de az sayıda kişiyi hasta eder.


Benzer Sağlık-Tıp Terimleri

Saprofit: Hastalık yapma yeteneği olmayan enfeksiyon etkenlerine saprofit denir.

Virulans: Enfeksiyon etkeninin hastalığın şiddetini artırma yeteneğine virulans denir.

Bakteriyemi: Bakterilerin üreme olmaksızın kanda bulunması ve kan ile vücuda yayılmasına bakteriyemi denir.

Enfeksiyon hastalıklarında etkenin kana yayılması ve kanda dolaşması genel bir koşul değildir. Bu durum ancak bazı enfeksiyonlarda görülür. Örneğin, tifo ve brucella gibi hastalıklar bakteriyemi ile seyreder. Bazen de bakteriyemi, özel bir hastalığa bağlı olmaksızın gelişebilir. Örneğin, enfekte bir dişin çekilmesi ile kana bakteri karışabilir.

Kana karışan sadece bakteriler değildir. Enfeksiyon etkenlerinden riketsiyalar ve virüsler de kana karışabilir. Bu durumda bakteriyemi terimi yerine riketsiyemi ve viremiterimleri kullanılır.

Septisemi: Dolaşıma karışan enfeksiyon etkeninin kanda üremesi durumuna septisemi denir.

Toksemi: Enfeksiyon etkeninin hastalık yapıcı zehirli maddelerini (toksin) kana salgılaması ve bu salgıların (toksinlerin) kan yoluyla vücuda yayılmasına toksemi denir. Enfeksiyon etkenlerinin bazıları kendisi hastalık oluştururken bazıları da salgıladıkları toksinlerle hastalık oluşturur.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Sağlık-Tıp Terimleri Sözlüğü