Güncel Tarih terimleri sözlüğümüzde Çift terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Çift nedir? Çift ne demek? Çift hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Çift Terimi Hakkında Bilgiler
Tarih Terimi Olarak Çift:
Osmanlı Devleti'nde bir toprak alan ölçüsüdür. Bir çift öküzle sürülebilen, işlenebilen toprak genişliğidir. Bu genişlik 60 ile 150 dekar arasında değişir. Çiftlik sözcüğü buradan türemiştir.
Benzer Tarih Terimleri
Çift Vergisi: En az bir çiftlik genişliğinde toprak işleyen Müslüman reayadan yılda bir kez alınan ve bölgelere göre 10 akçeden 50 akçeye kadar değişiklik gösteren vergidir. Herhangi bir nedenle işlediği toprağı terk eden reaya bu vergisini ödemeyi sürdürürdü. O zaman bu vergi Çift Bozan adını alırdı.
Çin Seddi: MÖ: 210 yılında tamamlanan, Çin'i kuzeydeki göçebe toplulukların (özellikle Hunların) saldırılarını önlemek amacıyla yapılan insan yapısı en büyük duvardır. Çin Seddi, ortalama bir kaç yüz metrede bir yapılan kulelerle desteklenmiştir. Uzunluğu 2.400 Km. ve yüksekliği 4 ile 9 metre arasında değişmektedir. Üzerinde 4 metre genişliğinde bir yol vardır.
Çini: Bir yüzü sırlı, renkli ve çoğunlukla çiçek resimleriyle süslü, yapı işlerinde duvarara, yere döşenen pişmiş balçık levha.
Çivi Yazısı: MÖ: 3200 yıllarında Sümerler'in soyut kavramların anlatabildiği yazı sistemidir. Kil tabletler üzerine izi çiviye benzer bir kalemle bastırarak yazılırdı. Hece alfabesi olup, 600'den fazla sembolden oluşmaktaydı. Sümerler'den başka tüm Ön Asya topluluklarınca kullanılmıştır.Bu yazıyla Gılgamış ve Tufan destanları ile çeşitli dinsel ve hukuksal bilgiler yazılmıştır.
Çocuk Haçlı Seferi: 1212 'de Katolik Kilisesi'nin örgütlemesiyle binlerce çocuktan oluşan Haçlı Seferidir. Katolik Kilisesi bir mucizenin gerçekleşerek Kudüs'ün alınacağını öne sürmüş ve çocukları eyleme geçirmiştir. Bu çocukların çoğu yollarda ölmüş, kalanlar ise tutsak edilerek köleleştirilmiştir.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Tarih Terimleri Sözlüğü