Eğitim Sitesi

Darbe Nedir? Darbe Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Tarih terimleri sözlüğümüzde Darbe terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Darbe nedir? Darbe ne demek? Darbe hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Darbe Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Darbe:

Bir ülkede siyasal iktidarın tümünü (yasama, yürütme, yargı güçlerini) zorla, gerekirse silah kullanarak ele geçirmektir. Böyle bir eylemden sonra genellikle ülkede tüm hak ve özgürlükler darbeyi düzenleyenler tarafından yok edilir. Darbeler ülkelerde yönetici kadroları değiştiren, ülkenin ekonomik ve toplumsal düzeninde herhangi bir iyileştirme yapmayan baskı yönetimleridir.


Siyaset Terimi Olarak Darbe:

Bir ülkede baskı kurarak, zor kullanarak veya demokratik yollardan yararlanarak hükûmeti istifa ettirme veya rejimi değiştirecek biçimde yönetimi devirme işi.


İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimi Olarak Darbe:

Bir ülkede baskı kurarak, zor kullanarak veya demokratik yollardan yararlanarak hükümeti istifa ettirme veya rejimi değiştirecek biçimde yönetimi devirme işi.


Fen Bilimleri Terimi Olarak Darbe:

Vuruş, çarpış.


Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Terimi Olarak Darbe:

Bir ülkede silahlı kuvvetler mensuplarının silah zoru ile ülke yönetimine el koyması.


Benzer Tarih Terimleri

Dar-ül Harp: Bir İslam devletinin egemenliği altında bulunmayan topraklardır. Bu topraklar İslam saldırılarına açık, cihat alanlarıdır.

Dar-ül İslam: Müslüman bir devletin egemenliği altında bulunan topraklardır.

Darphane: Madeni paraların, madalyaların ve mühürlerin basıldığı yerdir.

Dar-ül Fünun: 1846 yılında rüştiye okulundan (ortaokul) üstün olarak, Padişah Abdülmecid tarafından kurulmuş, fen bilimleri okuludur. 1933 yılında kaldırılarak temelleri üzerinde İstanbul Üniversitesi kurulmuştur.

Defterdar: Osmanlı Devleti'nde mali işlerden sorumlu olan Divan-ı Hümayun üyesi görevlidir. Kanunname-i Al-i Osman'a göre, padişah mülkünün vekilidir. Mali işlerin yanı sıra devletin ana arazisinin kayıtlarıyla, hazine defterlerinin korunmasından da sorumluydular. Önceleri bir defterdar varken, sonradan Rumeli defterdarı (Başdeftardar) , Anadolu defterdarı, Arap ve Acem defterdarı, İstanbul defterdarı Kıyı Bölgeleri defterdarı gibi yeni defterdarlıklar oluşturulmuştur.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Tarih Terimleri Sözlüğü