Eğitim Sitesi

Değer Nedir? Değer Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Sanat terimleri sözlüğümüzde Değer terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Değer nedir? Değer ne demek? Değer hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Değer Terimi Hakkında Bilgiler

Sanat Terimi Olarak Değer:

Bir nesnenin maddi ya da parasal karşılığı, değişim ortamı ya da benzeri bir standarda göre tahmin edilebilen miktar; ayrıca, nesnenin gerçek ya da olması gereken kıymetine, yararına ya da önemine göre göreceli statüsü.


Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Değer:

1. İnsanların bir mala ya da hizmete yükledikleri öneme değer denir.

2. İnsanın insanla ve doğa ile olan ilişkisinden doğan birtakım belirlemeler bütünü. Ahlaki bakımdan bir niteliğe, bir davranış tarzına verilen önem.

3. Kişinin, isteyen, ihtiyaç duyan bir varlık olarak nesne ile bağlantısında beliren şey. İnsanların ihtiyaç ve istemeleri farklı olduğundan sayısız değer türleri vardır.

4. Nesne ve olaylar hakkında yaptığımız olumlu ve olumsuz değerlendirmelerdir. Duygu, istek ve ihtiyaçlara bağlıdır.


Reklamcılık Terimi Olarak Değer:

Bilinen yararların fiyata oranı.


Ziraat (Tarım) Terimi Olarak Değer:

Malda toplanan insan emeği, kıymet.


Eğitim-Öğretim Terimi Olarak Değer:

1. Bir varlığın ruhsal, toplumsal, ahlaksal ya da güzellik yönünden taşıdığı düşünülen yüksek ya da yararlı nitelik.

2. Bir değişkenin ya da bilinmeyenin sayı ile anlatımı.


Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Değer:

Bir ulusun sahip olduğu sosyal, kültürel, ekonomik ve bilimsel değerlerini kapsayan maddi ve manevi öğelerin bütünü.


Filateli (Pulculuk) Terimi Olarak Değer:

Postada kullanılan değerli kağıtların üzerlerinde rakam ve bazılarında ayrıca yazı ile gösterilen ve bunların postadaki satış fiyatını belirten para tutarı veya bir serideki pullardan herhangi bir serideki pullardan herhangi biri.


Görsel Sanatlar | Resim Terimi Olarak Değer:

Bir tablonun genel renk ahengi. Tablodaki bir rengin öteki renklere kıyasla değeri, açıklığı, koyuluğu, canlılığı, solukluğu.


Benzer Sanat Terimleri

Etnografya: Toplumların kültürlerini inceleyen bilim dalı. Çoğunlukla ilkel toplulukları ve halk kültürünü ele alır. (Ethnography)

Eksensel: Bir eksen doğrultusunda ya da bir eksene göre oluşturulmuş kompozisyonları nitelemek için kullanılır. Örneğin, Rönesans resimleri eksensel bir düzen gösterir.(Aksial)

Ekorşe: İnsan ya da hayvan figürünü, kas yapısını göstermek amacıyla derisi yüzülmüş olarak betimleyen anatomik çizim. 15.Yüzyılda Batılı sanatçıların anatomiye ilgilerinin artmasıyla atölyelerde, bu türden yapma modeller kullanma geleneği yerleşmişti.

Eklektisizm (Eclecticism): Farklı sanatsal dizgelerden alınan öğelerin yeni bir dizge içinde yeniden kullanılması eylemi. Sanatta farklı çağ ve üsluplardan seçilip devşirilen öğelerin yeni bir tasarım ya da ürün oluşturmak için ele alınması olgusunu ifade eder.

Figüratif Sanat: 1. Plastik sanatlarda figüratif, soyut anlatımın karşıtı olan, doğada var olan görüntü ve nesneleri konu edinen anlatım biçimidir. Ölü doğa, çıplak, manzara, portre, tarihî resim ve tür resmini içerdiği gibi gerçekçi olmayan ancak gerçek nesneleri kullanan resim türleri için de kullanılır.

2. Resim ve heykel sanatlarında, yalnızca gerçek varlık ve nesnelere gönderme yapan betileri kullanan sanat anlayışı. Soyut yada nonfigüratif sanata karşıt bir yönelimdir.(Figurative Art)

3. İçinde insan, hayvan ve doğa ögeleri yer alan, figürcü sanat, betili sanat.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Sanat Terimleri Sözlüğü