Güncel Tarih terimleri sözlüğümüzde Derbent terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Derbent nedir? Derbent ne demek? Derbent hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Derbent Terimi Hakkında Bilgiler
Tarih Terimi Olarak Derbent:
1. İki dağ arasında boğaz özelliğine sahip geçit yeridir. Osmanlı Devleti, bu özelliğe sahip yerlerde özellikle ticaret kervanlarının güvenliğini sağlamak amacıyla karakollar ve kaleler kurardı.
2. Osmanlı Devleti'nde, önemli geçitlerin korunması için yapılan karakol ve üsler.
3. “Derbent” kelimesi Farsça kökenli bir kelimedir. “Der”; geçit, “bent”; tutmak gibi iki kısımdan oluşur. Osmanlı Döneminde, “derbent” kelimesi teşkilat anlamında kullanılmıştır. Bu anlamda, dağlar üzerindeki geçitlerde ve boğazlarda bulunan karakollara “derbent” denilmiştir.
Osmanlı Türkçesi Terimi Olarak Derbent:
İki dağ arasında bulunan geçit yeri, boğaz, önemli geçitlerin korunması için yapılan karakol.
Benzer Tarih Terimleri
Derbent Resmi: İki dağ arasında, boğaz özelliğine sahip geçit yerlerinden geçen kervanlardan alınan güvenlik vergisidir.
Derebeylik: Ortaçağda, özellikle Avrupa'da, toprağı ve o toprak üzerinde yaşayan köylüleri bir tek kişinin malı sayın, toprak köleliğine (serflik) dayanan siyasal bir düzendir. Kavimler Göçü (375) sonucunda başta Roma İmparatorluğu olmak üzere Avrupa'daki güçlü devletler ortadan kalkmıştır. Bu devletlerin yerine yeni ve güçlü devletler bir türlü kurulamamış, egemen güçler dağınık bir görüntü çizmiştir. Bu dönemde ayakta kalmayı başarabilen Katolik Kilisesi Ortaçağ'ın gizli egemeni olmuştur. İstanbul'un fethi ile bu dönem sona ermiştir.
Dergah: Bir tarikattan olan kimselerin toplanıp birlikte tapındıkları, törenler düzenledikleri, barındıkları yapı, tekke.
Derviş: 1. Farsça'da dilenci anlamına gelen bir sözcüktür. Tasavvufta ise, bir tarikata girerek, Dünyanın maddi olanaklarından elini eteğini çekerek yoksulluğu seçen, bir tarikat şeyhine bağlanıp tekkede hizmet eden, çile dolduran ve ibadetle nefsini terbiye eden kimsedir. Dervişlikte amaç insanın yüreğini arındırarak olgunlaşması ve Allah'ın rızasına ulaşmaktır.
2. Bir tarikata girmiş, o tarikatın töre ve yasalarına bağlı kimse.
Despot: 1-Ülkesini baskı ve yasaklarla yöneten zorba kişi. Ortodoks Rumlar'da dinsel başkandır. Katolik örgütlenmesindeki Metropolit karşılığıdır.
2-Bizanslılar döneminde Mora'yı yöneten prenslere verilen ad.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Tarih Terimleri Sözlüğü