Güncel Biyoloji terimleri sözlüğümüzde Dişi terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Dişi nedir? Dişi ne demek? Dişi hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Dişi Terimi Hakkında Bilgiler
Biyoloji Terimi Olarak Dişi:
Sadece dişi gamet ya da yumurta meydana getiren birey ya da yavru doğuran organizma.
Veteriner Hekimliği / Hayvancılık Terimi Olarak Dişi:
1. Yavru doğuran, yumurta hücresi üreten organizma.
2. Eşeyli üremede erkeğin eşi, femina.
3. Deri üzerinde serpili olarak çıkan siğiller.
Benzer Biyoloji Terimleri
Kokuşma (Pütrifikasyon): Otoliz olayı sonucu büyük moleküllü organik bileşikler parçalanarak küçük moleküllü bileşikler oluşur. Proteinler aminoasitlere, karbonhidratlar monosakkaritlere, yağlar yağ asidine ve gliserine dönüşür. Bu küçük moleküllü bileşikler bakteriler tarafından parçalanmaya başlar. Bir üründe bakteri faaliyetlerinin başlaması, kokuşma başlangıcı olarak kabul edilir. Bakteriler bu bileşikleri parçalayarak parçalanma sonucunda amonyak, karbondioksit, hidrojen sülfür, çeşitli organik asitler, trimetil amin gibi ürünler açığa çıkarırlar. Bu bileşikler etin rengini değiştirir, yapısını bozar, yumuşatır, kokusunu ağırlaştırır. Bu nedenle bu olaya kokuşma (pütrifikasyon) denir.
Sertoli Hücreleri: Her testis, çok sayıda seminifer tüpçük adı verilen kıvrılmış kanaldan oluşur. Seminifer tüpçüklerde iki belirgin hücre grubu bulunur. Bunlar sertoli hücreleri ve spermatogonik hücreler (spermatogonyumlar, spermatositler ve spermatitler)dir.
Sertoli hücresinin düzensiz şekilli çekirdeği ve belirgin bir çekirdekçiği vardır. Bu hücreler spermlerin beslenmesini ve korunmasını sağlar.
Bağımsız Gen: Genler kromozomlar üzerinde yerleşmiş küçük fiziksel birimlerdir. Bir kromozomun üzerinde bir genin olması durumuna, yani karakterlere etki eden alellerin farklı kromozomlar üzerinde olmasına bağımsız gen denir.
Bağlı Gen: Genler kromozomlar üzerinde yerleşmiş küçük fiziksel birimlerdir. Bir kromozomun üzerinde birden fazla genin bulunması, yani karakterlere etki eden alellerin aynı kromozom üzerinde olması durumuna bağlı gen denir.
Eşeye Bağlı Gen: Cinsiyeti belirleyen kromozomlar X ve Y kromozomlarıdır. Bu kromozomların üzerinde yer alan genlere eşeye bağlı gen denir. Bu genler dişilerde X kromozomları, erkeklerde ise X ve Y kromozomları üzerinde taşınır.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Biyoloji Terimleri Sözlüğü