Güncel Müzik-Dans terimleri sözlüğümüzde Dizi Türleri terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Dizi Türleri nedir? Dizi Türleri ne demek? Dizi Türleri hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Dizi Türleri Terimi Hakkında Bilgiler
Müzik-Dans Terimi Olarak Dizi Türleri:
Nota veya derecelerin porte üzerinde diziliş şeklidir. Üç ayrı türü vardır. Bunlar :
1- DİATONİK TÜR
2- ANORMONİK TÜR
3- KROMATİK TÜR'dür.
Benzer Müzik-Dans Terimleri
Polifonik: Çok sesli müziğe verilen isimdir.
Bağlama: Adını alan ailenin temel sazıdır 17-24 perdesi vardır. Meydan sazından bir oktav, divan sazından ise beş ses tizdir. Üçerli gruplar halinde 6 ile 9 tel takılır. Alt telleri La sesine akort edilir. Orta ve üst tellerde devamlı akort değişikliği yapılır. Her düzende değişen orta ve üst tellerin akortlarıdır.
Bağlama düzeni alt ( La ) Orta ( Re ) Üst ( Mi ) ayrıca 19 ayrı düzende de çalınır.
İki Telli Saz: Anadolu'nun en eski saz örneklerinden biridir. Cura bağlama büyüklüğündedir. İki teli vardır. Zamanında çok yaygınlık kazanmıştır. Çiftetelli oyunu bu sazla çalındığı için adını iki telliden almıştır.
Divan Sazı: Meydan Sazından biraz daha küçüktür. Üçerden dokuz teli vardır. Bazı icracılar alta 3. Ortaya ve Üste ikişerli olmak üzere 7 telde takmaktadırlar. Divan Sazı da Halk Musikimizin güçlü sazlarındandır. Meydan sazında dört ses tiz akort edilir. Meydan sazının alt teli 'La' sesine Divan Sazının alt telleri ise 'Re' sesine akort edilir. Bağlama ailesi sazlarında genel olarak alt tellerin akortları değişmez. Değişen orta ve üst tellerin akortlarıdır. Her sazın onuna göre alt telin akordu genel olarak sabit bırakılır, devamlı olarak değişen orta ve üst tellerdir.
Bozuk: Bağlamanın ikinci bir adına Bozuk denir.15-18 perdesi vardır. Üçerli gruplar halinde 9 tel takılır. Ortaya iki sarı ve bir ince çelik tel, üste ve alta ise birer kalın sarı ve ikişer çelik takılır. Sarı teller çelik tellere göre bir oktav daha pes akort edilir. Tatlı bir sesi vardır, genellikle Güney ve Ege yörelerimizde Bozuk olarak bilinir ve çalınır. Bozuk düzeni oldukça yaygındır. Atasözü gibi dillerden düşmez. Akortları ise alt (la) orta(re) üst (sol) seslerine düzenlenir.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Müzik-Dans Terimleri Sözlüğü