Güncel Genetik terimleri sözlüğümüzde Eş Baskınlık terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Eş Baskınlık nedir? Eş Baskınlık ne demek? Eş Baskınlık hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Eş Baskınlık Terimi Hakkında Bilgiler
Genetik Terimi Olarak Eş Baskınlık:
1. Heterozigot genotipteki bireylerde, her iki alelin fenotipi ayrı ayrı ve farklı bir şekilde etkilemesi.
2. Bir karakterle ilgili alel çiftleri bir araya geldiğinde her ikisinin de birlikte etkisini fenotipte göstermesine eş baskınlık denir. Her iki alel de büyük harflerle gösterilir.
Benzer Genetik Terimleri
Pleiotropi: Klasik Mendel kalıtımında bir gen sadece belirli bir fenotipik karakteri belirler. Ancak, bu durum her zaman geçerli değildir. Tek bir genin birden fazla fenotipik özelliği etkilemesine pleiotropi adı verilir. Örneğin Drosophila'da beyaz göz renginin meydana gelmesini sağlayan çekinik bir gen, aynı zamanda dişilerde sperm depolayan torbanın şeklini de belirler. Aynı şekilde Drosophila'da larvaların yarı şeffaf olmasını sağlayan çekinik bir gen, larvaların gelişimini de engelleyerek ölüme neden olur.
Çok Alellik: Bir popülâsyonda aynı karaktere etki eden ikiden fazla alelin bulunması durumudur. İnsanlarda ABO kan grupları çok alelliğe örnek olarak verilebilir.
Antijen: Vücuda girişi kendisine karşı antikor oluşmasına sebep olan protein yapısında madde.
Antikor: Vücuda giren antijenlere karşı oluşan bağışıklık proteini.
Çökelme (Aglütinasyon): Birbirleriyle uyumlu olan kan gruplarının bilinmesi kan nakilleri açısından son derece önemlidir. Çünkü insanlar yabancı kan faktörlerine karşı antikor adı verilen özel proteinler üretirler. Eğer vericinin kanında alıcı için yabancı bir protein (A ya da B antijeni) var ise alıcı tarafından üretilen antikorlar (anti A ya da anti B) yabancı proteine tutunur ve kan hücreleri birbirine yapışarak kümelenir. Bu olaya çökelme (aglütinasyon) adı verilir. Oluşan çökelme damarın tıkanmasına yol açacağından ölüme neden olur.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Genetik Terimleri Sözlüğü