Eğitim Sitesi

Eş Şiddet Eğrisi/Haritası Nedir? Eş Şiddet Eğrisi/Haritası Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Deprem terimleri sözlüğümüzde Eş Şiddet Eğrisi/Haritası terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Eş Şiddet Eğrisi/Haritası nedir? Eş Şiddet Eğrisi/Haritası ne demek? Eş Şiddet Eğrisi/Haritası hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Eş Şiddet Eğrisi/Haritası Terimi Hakkında Bilgiler

Deprem Terimi Olarak Eş Şiddet Eğrisi/Haritası:

1. Yeryüzünde aynı şiddetle sarsılan noktaların birleştirilmesiyle oluşan eğri.

2. Gözlenen veya hesaplanan hasarları ifade etmek üzere, deprem şiddetinin aynı değerde olduğu yerleri gruplamak amacıyla çizilen eğri.


Benzer Deprem Terimleri

Heyelan: Kaya, toprak veya arazi parçalarının, yer çekimi veya depremler, aşırı yağışlar gibi dış etkenlerin etkisi ile fark edilebilir düzeyde eğim aşağı doğru kayması veya hareket etmesi durumu, toprak kayması.

Jeolojik Afet: Kaynağını yer yüzeyi ya da yer kabuğundaki faaliyetlerden alan deprem, heyelan, kaya düşmesi, volkanik patlama, çamur akıntısı, tsunami gibi doğa kaynaklı olayların yol açtığı afet.

Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı: Belediye ve mücavir alan sınırları içinde sanayi alanları, ticaret alanları, teknolojik parkları, kamu hizmeti alanları, rekreasyon alanları ve her türlü sosyal donatı alanları oluşturmak, eskiyen kent kısımlarını yeniden inşa ve restore etmek, kentin tarihi ve kültürel dokusunu korumak veya deprem riskine karşı tedbirler almak amacıyla belediye meclisi kararı ile, kamunun mülkiyetinde ve kullanımında olan yerlerde ise belediye meclisi kararı ile birlikte belediyenin talebi ve Bakanlığın teklifi üzerine Bakanlar Kurulunca kabul edilerek belirlenen alanlar (5393 sayılı Kanun uyarınca).

Levha: Yer kabuğunu meydana getiren hareket hâlinde bulunan kırılgan parça. Levhaların sınırlarında oluşan sürekli hareketler depremler ve volkanik faaliyetleri oluşturur.

Levha Tektoniği: Yerkürenin dış kısmını oluşturan ve levha veya plaka adı verilen büyük kütlelerin daha içeride yer alan manto tabakası üzerinde hareketini ve bu hareketlerin sonuçlarını inceleyen bilim dalı. Gözlemle ispatlanmış bulunan bu teoriye göre, yer kabuğunun üst manto kısmında belirli sayıda ve birbirine göre hareket hâlinde rijit (sert, katı) levhalar bulunmakta, bu plakaların sınırlarında da genellikle çok şiddetli depremler meydana gelmektedir.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Deprem Terimleri Sözlüğü