Eğitim Sitesi

Evkaf Nedir? Evkaf Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Tarih terimleri sözlüğümüzde Evkaf terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Evkaf nedir? Evkaf ne demek? Evkaf hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Evkaf Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Evkaf:

Vakıf kelimesinin çoğuludur.Vakıflar, vakfedilen şeyler anlamındadır. İslam kültüründe, eğitsel, toplumsal, dinsel ve kültürel gereksinmeleri karşılamak amacıyla kurulan örgütlere vakıf denilir. Vakıf örgütlerine bağışlanan veya ayrılan mal ve gelirlere de evkaf denilir. Vakıflar imaret, han, hamam, yol, köprü, kervansaray, çeşme, camii, medrese, aşevi, şifahane ve mescit gibi binaları inşa etmek ve işletmek amacıyla örgütlenirlerdi. Vakıflara bağışlanan mallara ve paralara devlet karışmaz ve el koymazdı.


Osmanlı Türkçesi Terimi Olarak Evkaf:

Vakıfların hepsi, tümüdür. Bu günkü Vakıflar Genel Müdürlüğü.


Hukuk Terimi Olarak Evkaf:

vakıflar


İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimi Olarak Evkaf:

1- Vakıflar.

2- Vakıf mallarını yöneten kuruluş.


Sanat Terimi Olarak Evkaf:

Vakıfların hepsi, tümüdür. Bu günkü Vakıflar Genel Müdürlüğü.


Kur’an-ı Kerim Terimi Olarak Evkaf:

Vakıflar. Vakıf mallarını yöneten kuruluş.


Benzer Tarih Terimleri

Evliya: Tasavvuf inancında tanrının dostluğunu ve sevgisini kazandığına inanılan kişilerdir. İnanışa göre, tanrı ayetlerini ve peygamberliğin kanıtlarını kıyamete kadar bunlar aracılığıyla ortaya koya-caktır. Halk arasında bu kişilerin öldükten sonra da özelliklerini sürdürdüklerine inanılmaktadır. Bu nedenle türbeleri ve mezarları İslam Dini'ni yanlış anlayan kimseler tarafından bir dilek ve adak yeri durumuna gelmiştir. Oysa İslam Dini'nde ölülerden medet umulmaz.

Eyalet: 1. Genellikle federal ya da imparatorluk özelliğine sahip devletlerin ülke yönetiminde uygulanan birden çok ili yönetiminde tutan idare birimidir. Osmanlı Devleti'nde ilk kez, I. Bayezid zamanında eyalet sistemine geçilmiştir. Eyaletler sancaklara, sancaklar kazalara, kazalar nahiyelere ve köylere ayrılırdı.

2. Sancakların birleşmesiyle meydana gelen en büyük yönetim birimi.

Eyalet Askerleri: Eyaletlerden savaşa katılmak amacıyla gelen, barış zamanında da bölgelerinin güvenliğinden sorumlu olan çoğunluğu süvari olan askerlerdir. Tımar sistemi sayesinde merkezden maaş almadan Osmanlı Ordusu'nun en büyük grubunu oluştururlardı.

Falaka: Kalınca bir sopayla bunun iki ucuna bağlı bir ipten oluşan, ayakları uygun bir biçimde sıkıştırmakta yararlanılan bir dayak aracı.

Farz: İslam inanışına göre, çok gerekli haller dışında, tanrı buyruklarına uyulmasının zorunlu olduğu anlamına gelmektedir. İslamda 32 farz vardır.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Tarih Terimleri Sözlüğü