Güncel Tarih terimleri sözlüğümüzde Fetva terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Fetva nedir? Fetva ne demek? Fetva hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Fetva Terimi Hakkında Bilgiler
Tarih Terimi Olarak Fetva:
1. İslam hukukuyla ilgili bir konunun, bir sorunun dinsel hukuk kurallarına göre çözümünü açıklayan, şeyhülislamca ya da müftüce verilen hükümdür.
2. Şeyhülislam tarafından verilen şer’i hüküm veya karar.
Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Fetva:
İslam hukuku ile ilgili bir sorunun dini hukuk kurallarına göre çözümünü açıklayan şeyhülislam veya müftü tarafından verilebilen belge.
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Fetva:
1. Şer'î hükümlerde müçtehidin belirttiği görüş. Herhangi bir işin dîne (İslâmiyet'e) uygun olup olmadığına dâir müftî tarafından verilen cevap.
2. İslam hukuku ile ilgili bir sorunun dinsel hukuk kurallarına göre çözümünü açıklayan belge.
Osmanlı Türkçesi Terimi Olarak Fetva:
Şeyhülislamın görüşü.
İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimi Olarak Fetva:
1- İslam hukuku ile ilgili bir sorunun dinî hukuk kurallarına göre çözümünü açıklayan, şeyhülislam veya müftü tarafından verilebilen belge.
2- Eskiden dini ilgilendiren sorular üzerine Müftünün verdiği genel hüküm.
Kur’an-ı Kerim Terimi Olarak Fetva:
İslam hukuku ile ilgili bir sorunun dinî hukuk kurallarına göre çözümünü açıklayan, şeyhülislam veya müftü tarafından verilebilen belge.
Benzer Tarih Terimleri
Fıkıh: İslam hukukudur ve dünya işleri yanında, dinsel görevleri de içine alır. Hanefi Mezhebine göre dört kaynağı vardır. Bunlar:
1. Kitap; Kur'an-ı Kerimdir.
2. Sünnet; Hz. Muhammet'in söz ve davranışlarıdır.
3. İcma; İslam fakihlerinin (fıkıh bilginleri) bir sorun üzerinde görüş birliğine varmalarıdır.
4. Kıyas; Bir hükmün, nitelik ve koşul bakımından ona benzeyen fakat hakkında hüküm bulunmayan başka bir olaya uygulanmasıdır.
Filoloji: Dil Bilimidir. Toplumların dillerini inceler.Bir dilin yazılı belgelerinin dil ve tarih açısından incelenmesi ve bir toplumun kültürünün dil yoluyla araştırılmasıdır.
Filori: İtalya'nın siyasi birliğini sağlamadan önce Floransa Kent Devleti tarafından bastırılan, üzerinde zambak resmi olan altın para. Osmanlılar genellikle Avrupa kökenli altın paralara bu adı vermiştir.
Firavun: Eski Mısır hükümdarlarına verilen addır. O dönemlerde Mısır'da üretim araçları üzerinde özel mülkiyetin ol maması, her şeyin devlete devletin de, firavunlara ait olması bu hükümdarlara olağanüstü bir iktidar gücü vermiştir. Bu güç firavunlara tanrıkral özelliği kazandırmıştır.
Folklor (Halkbilim): Kuşaktan kuşağa aktarılan töreleri, masalları ve gelenekleri kapsar.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Tarih Terimleri Sözlüğü