Güncel Ekoloji - Çevre terimleri sözlüğümüzde Fotoperiyodizm terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Fotoperiyodizm nedir? Fotoperiyodizm ne demek? Fotoperiyodizm hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Fotoperiyodizm Terimi Hakkında Bilgiler
Ekoloji - Çevre Terimi Olarak Fotoperiyodizm:
Bitkilerin günlük ışıklanma süresine karşı gösterdikleri tepkidir. Bitkiler buna göre erken yada geç çiçeklenme gösterirler, bitki yetiştirme bakımından bu durum önemlidir.
Biyoloji Terimi Olarak Fotoperiyodizm:
1. Bitkilerin ışık ve karanlık periyot sürelerine verdikleri tepkiye fotoperiyodizm denir. Fotoperiyodizm bitkinin vejatatif dönemden generatif aşamaya geçmesinde etkilidir. Fotoperiyodizm özelliklerine göre sebzeler uzun gün, kısa gün ve nötr gün bitkileri olarak ayrılır.
2. Mevsimsel olaylar birçok bitkinin yaşam döngüsünde kritik önem taşır. Bitkilerde tohum çimlenmesi, çiçeklenme, tomurcuk dormansisinin oluşması veya kırılması çoğunlukla yılın belirli bir döneminde ortaya çıkan gelişim evreleridir. Bir bitkinin 24 saatlik gece ve gündüz döngüsünde, gündüz (ışık) ve gece (karanlık) periyodunun uzunluğuna göre fizyolojik olarak verdiği yanıt fotoperiyodizm olarak adlandırılır. Fotoperiyodizm, fizyolojik bir olayın yılın belirli bir zamanında engellenmesi için gerekli olan gece uzunluğu ya da karanlık saat sayısıdır. Kritik gece uzunluğu kısa gün bitkilerinde minumum, uzun gün bitkilerinde ise maksimum karanlık saat sayısıdır.
Benzer Ekoloji - Çevre Terimleri
Fotosentez: Yeşil bitkilerde klorofil ve ışık yardımı ile topraktan alınan su ve havadan alınan karbondioksitin birleştirilerek karbonhidratların meydana getirilmesi olayıdır. Burada güneşin radyant enerjisi, kimyasal enerjiye dönüştürülür.
Fototrof Bitkiler: Besin sentezi yapabilmek için ışık enerjisinden yararlanan, klorofilli bitkilerdir.
Fototrof Bitkiler: Besin sentezi yapabilmek için ışık enerjisinden yararlanan, klorofilli bitkilerdir.
Gen: Kendi kendini oluşturma özelliğine sahip, kromozomlara yerleşmiş protein molekülü olup, canlının bütün özelliklerini taşıyan biyolojik varlıktır. Kendi yapısı değişmeksizin, canlıya tüm özellikleri kazandırır.
Gen Bankası: Çeşitli gen kaynaklarının saklandığı özel kuruluşlara verilen isimdir. Gen bankalarında bitkisel ve hayvansal gen kaynakları uygun koşullarda saklanır. Gen kaynakları isteğe göre uzun yıllar depolanabilir, kayıtları tutulabilir.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Ekoloji - Çevre Terimleri Sözlüğü