Güncel Biyoloji terimleri sözlüğümüzde Fotosentetik Ototroflar terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Fotosentetik Ototroflar nedir? Fotosentetik Ototroflar ne demek? Fotosentetik Ototroflar hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Fotosentetik Ototroflar Terimi Hakkında Bilgiler
Biyoloji Terimi Olarak Fotosentetik Ototroflar:
Güneş ışığı kullanarak fotosentezle besin yapan canlılardır. Bakterilerin bazıları, mavi- yeşil algler, su yosunları, öglena gibi bazı protistalar ve yeşil bitkiler fotosentez yapan ototroflardır. Klorofil taşırlar.
Benzer Biyoloji Terimleri
Kemosentetik Ototroflar: İnorganik maddeleri oksitleyerek (oksijen ile yakarak) açığa çıkan kimyasal enerji yardımıyla besin sentezlemeye kemosentez denir. Kemosentezi sadece bakterilerin bazıları yapar. Kemosentez sonucu atmosfere oksijen verilmez. Klorofil taşımazlar.
Heterotrof Canlılar: Kendi besinini üretemeyen, ortamdan hazır alan canlılardır. Tüketiciler de denir. Üçe ayrılır.
1- Holozoik Beslenenler
2- Çürükçül Beslenme (Saprofitler)
3- Birlikte yaşama (Simbiyotik İlişkiler)
Holozoik Beslenenler: Besinlerini katı parçalar halinde alan ve sindirim sisteminde parçalayan hayvanlardır. Üçe ayrılırlar:
1- Otobur(Herbivor = Otçullar) : Sadece otla beslenen hayvanlar.
2- Etobur (Carnivor = Etçiller) : Sadece etle beslenen hayvanlar.
3- Hem otobur hem de etobur (omnivor) : Hem etle hem de otla beslenen canlılardır. İnsan, ayı gibi
Çürükçül Beslenme (Saprofitler): Bu tür beslenen canlılara ayrıştırıcılar da denir. Bu organizmalarda enzim sistemleri iyi gelişmiştir. Hücre dışı sindirim yaparlar. Organik canlı atıklarını ayrıştırırken kendileri için gerekli olan besin ve enerjiyi sağlarlar. Oluşturdukları inorganik tuzları bitkiler kullanır. Ekosistemde madde döngüsü açısından önemlidirler. Mayalar, küfler, bazı bakteri ve mantarlar bu gruptandır.
Birlikte Yaşama (Simbiyotik İlişkiler): İki organizmadan birinin yada ikisinin canlılığını sürdürmesi için beraber yaşamalarına simbiyoz (Birlikte Yaşama) denir. İkiye ayrılır :
1- Yararlı Birlikler
Kommensalizm, Mutualizm
2- Zararlı Birlikler
Parazitizm (Parazitlik)
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Biyoloji Terimleri Sözlüğü