Güncel Edebiyat terimleri sözlüğümüzde Geçiş terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Geçiş nedir? Geçiş ne demek? Geçiş hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Geçiş Terimi Hakkında Bilgiler
Edebiyat Terimi Olarak Geçiş:
İki parafraf arasında bir düşünceden diğerine geçilirken bu fikirlerin bağlanması. Paragraflar arasındaki geçişin azlığı veya çokluğu yazının açık, doğal oluşuna göre değişir. Bağlanma açıksa geçişe gerek kalmaz. Geçişlerin kısa olmasına dikkat edilir. Geçiş için, fakat, bundan dolayı, kaldı ki gibi edatlar yeterli görülebilir.
Sanat Terimi Olarak Geçiş:
Yan yana gelen biçimlerin farklı nitelikleri arasında uyum ve algı sürekliliğini sağlayan geçiş ya da uyarlama için kullanılan terim; özellikle klasik kompozisyonlarda bütünlüğü bozmamak için önemlidir.
Eğitim-Öğretim Terimi Olarak Geçiş:
Öğrencilerin farklı program, tür, alan, dal veya kurumlar arasında yapılan değişiklik.
Benzer Edebiyat Terimleri
Gezmece: Aşıkların yolculukta uğradıkları yerleri anlatan methiyeli veya taşlamalı deyişler. Gezmeceler onbirli destan veya sekizli kesik (semai) biçiminde söylenir. Gezilen yerler sırayla anlatılırsa, deyiş, sıra gezmece veya sıralı gezmece adını alır. Kerem'in (Aslı'nın âşığı) Pasin, Erzurum köyleri için söylediği deyişler bilinen en eski gezmecelerdir.
Girizgâh: Kasidelerin nesip bölümünden sonra medhiye bölümüne geçerken söylenen beyit veya beyitler. Aslı girizgâhdır ve kaçış yeri anlamına gelir. Kasideler çokluk bir tasvirle başlar. Ardından girizgahla asıl amaca geçilir. Şair esprili bir sözle övgüye başladığını belirtir.
Gnomik: Anlamlı sözleri nazımla anlatan manzum türü.
Gramer: Bir dili meydana getiren ses, sözcük yapılışı, sözcük haznesi, anlam değişmeleri, cümle kuruluşu gibi unsurları inceleyip kurallara bağlayan dil bilgisi. Yunanca gramma kökünden geliyor.
Güldeste: Seçme manzum ya da nesir yazılarının toplandığı dergi. Antoloji de denebilir.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Edebiyat Terimleri Sözlüğü