Güncel Biyoloji terimleri sözlüğümüzde Gen Haritalaması terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Gen Haritalaması nedir? Gen Haritalaması ne demek? Gen Haritalaması hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Gen Haritalaması Terimi Hakkında Bilgiler
Biyoloji Terimi Olarak Gen Haritalaması:
Bir DNA molekülündeki genlerin göreceli konumlarının belirlenmesi. Bu haritalamada hangi genin bir diğerine göre molekülün neresinde yar aldığı ve aralarında neler bulunduğu belirlenir.
Genetik Terimi Olarak Gen Haritalaması:
Bir DNA molekülündeki genlerin göreceli konumlarının belirlenmesi. Bu haritalamada hangi genin bir diğerine göre molekülün neresinde yar aldığı ve aralarında neler bulunduğu belirlenir.
Benzer Biyoloji Terimleri
Genotip: Canlıların DNA'sındaki (genler) genetik bilgidir. Canlı bireylerin karakterlerini oluşturur. DNA'nın en küçük birimi genler olduğu için genotipler genlerce oluşturulur. Karakterlerin dominant, resesif, homozigot, heterozigot olması gibi.
Gen Tedavisi: 1- Kalıtsal bozukluğun düzeltilmesi için sağlıklı DNA'nın, hastalıklı hücrelere doğrudan zerk edilmesi.
2- Vücutlarındaki hücrelerinde işlevsel olmayan gen alellerini içeren bireylere, işlevsel alelleri içeren hücreleri sağlamak suretiyle bir genetik hastalığı tedavi etme yöntemi.
Genetik Kod: 1- RNA boyunca üçlü gruplar halinde bulunan ve protein sentezleme sırasında üretilen aminoasit dizilerinin düzenini belirleyen nükleotid dizileri.
2- Nükelotit üçlüleri şeklindeki talimat seti; bir mRNA'daki doğrusal nükelotit dizisi, bir proteindeki doğrusal amino asit dizisine tercüme edilir.
Genetik: Belirli kalıtsal özelliklerin örüntüsünü inceleyen bilim dalı. Kalıtsal bilginin birimleri olan genlerin yapısının, işlevinin ve kalıtımının bilimsel olarak çalışılması.
Genom: 1. Her bir canlının kromozomlarında yer alan kalıtsal malzeme.
2. Prokaryot ya da ökaryot organizmalarda bulunan genetik materyalin tümü.
3. Bir organizmanın sahip olduğu genetik şifrelerin tamamı.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Biyoloji Terimleri Sözlüğü