Eğitim Sitesi

Hadis Nedir? Hadis Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Tarih terimleri sözlüğümüzde Hadis terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Hadis nedir? Hadis ne demek? Hadis hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Hadis Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Hadis:

Hz Muhammet'in sözlerine ve davranışlarına ilişkin olan bilgilerdir. İslam inanışında Kuran'dan sonraki en önemli bilgi kaynağıdır.


Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Hadis:

1-Hz.Peygamberin sözleri veya O'nun fiil ve onaylarının sözle ifadesine denir.

2-Bu söz ve davranışları inceleyen bilim.


Hukuk Terimi Olarak Hâdis:

meydana gelen; çıkan; yeni çıkan


Osmanlı Türkçesi Terimi Olarak Hadis:

Hz. Muhammed'in söz ve davranışlarını inceleyen bilim.


Kur’an-ı Kerim Terimi Olarak Hadis:

Hz. Muhammed'in söz ve davranışları. Bu söz ve davranışları inceleyen bilim.


Benzer Tarih Terimleri

Haham: Musevilik'te bir Yahudi cemaatine ruhani önderlik ve dinsel öğretmenlik yapma yetkisine sahip din adamıdır. En büyük Haham, Hahambaşı olup, Osmanlı Devleti'nde Musevi azınlığın cemaat işlerine (evlenme, boşanma, miras vb.) bakan yetkiliydi.

Hakan (Kağan): İslamiyet'ten önceki dönemlerde Türk, Moğol ve Tatar büyük hanları (hükümdar) için kullanılan bir sandır. Daha sonra Osmanlı padişahları için de saygı için kullanılan bir unvan olmuştur.

Halifelik: Hz. Muhammet'in 632 yılında ölümünden sonra O'nun peygamberlik dışındaki görevlerini yerine getiren kişilerin makamına verilen addır. İlk dört halifeden sonra (Hz. Ebubekir, Hz. Ömer, Hz. Osman ve Hz. Ali) 661-750 yıllarında hali-felik Emevi Hanedanının eline geçmiş, en merke-ziyetçi ve en otoriter zamanını yaşamıştır. 750-1258 yılları arasında Abbasiler hüküm sür-müştür. X. yüzyıl'dan itibaren devlet otoritesi gücünü yitirince, Tavaif-ül Müluk devletleri kurulmuş ve halifeler siyasal güçerini yitirmişler-dir. 1258-1517 yıllarında Abbasi Halifeliği Memluk Sultanlığının korumasında dinsel görev-lerini sürdürebilmiştir. I. Selim'in (Yavuz) Mı-sır Seferi'yle Memluk Sultanlığı yıkınca, hali-felik Osmanlı padişahları tarafından

Halk: Aynı ülkede yaşayan ve o ülkenin yurttaşı olan insan topluluğudur.

Halkçılık: Toplumun bireyleri arasında eşitliği gözetmek, toplum içinde hiç bir kişiye, topluluğa ayrıcalık verilmesini kabul etmemek, bireyleri tek ve eşit bir varlık tanımak, onun yararına çalışmaktır. Atatürkçülüğün altı temel ilkesinden biridir.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Tarih Terimleri Sözlüğü