Güncel Tarih terimleri sözlüğümüzde Halkçılık terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Halkçılık nedir? Halkçılık ne demek? Halkçılık hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Halkçılık Terimi Hakkında Bilgiler
Tarih Terimi Olarak Halkçılık:
Toplumun bireyleri arasında eşitliği gözetmek, toplum içinde hiç bir kişiye, topluluğa ayrıcalık verilmesini kabul etmemek, bireyleri tek ve eşit bir varlık tanımak, onun yararına çalışmaktır. Atatürkçülüğün altı temel ilkesinden biridir.
Edebiyat Terimi Olarak Halkçılık:
Fransız edebiyatında, 1929 yılında Leon Lemonnier ve Andre Therive'nin öncülüğünde ortaya çıkan bir edebiyat akımı.
Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Halkçılık:
Halkçılık, devletin siyasi, ekonomik ve kültürel alandaki hizmetlerin tüm halka yönelik olmasını amaçlayan bir ilkedir. Halkın eşitliğini, refah ve mutluluğunu amaçlar.
Özellikleri:
- Halk devlet yönetimine katılır. Temelinde demokrasi vardır.
- Herkes kanunlar önünde eşit haklara sahiptir.
- Cumhuriyetçiliğin ve milliyetçiliğin doğal bir sonucudur.
- Toplumda sınıf ayrımına karşıdır. Hiçbir kişiye, aileye, zümreye ayrıcalık tanınamaz.
- Eşitlik, dayanışma, sosyal devlet bu ilkeyle ilgilidir.
Benzer Tarih Terimleri
Halkevleri: Türkiye'de cumhuriyetle başlayan toplumsal ve kültürel yenileşme hareketlerini halka benimsetmek amacıyla kurulan bir örgüttür. 1951'de kapatılmış, 1960'da yeniden açılmıştır. 1980'da tekrar kapatılan cemiyet 1988'de yöneticileri aklanınca yeniden açılmıştır.
Halk Oylaması (Referandum): Oy verme hakkına sahip yurttaşların belirlenmiş bir konudaki tercihlerini ortaya çıkarmak için ülke çapında veya belli bir bölgede yapılan oylamadır.
Hamidiye Zırhlısı: Osmanlı Devleti'nin I. Dünya avaşı'nda kullandığı yegane savaş gemisidir. 1905'de İngiltere'de yapılmıştır. Birinci Balkan Savaşı'nda Rauf Bey (Orbay) komutasında, Karadeniz, Ege Denizi ve Akdeniz'de Bulgar, Yunan ve Sırp limanlarını bombamış, birçok savaş gemisi batırmıştır.
Hammurabi Yasaları: Günümüze kadar ulaşmış, en eski, en eksiksiz ve kusursuz Babil yasalarıdır. Hammurabi'nin hükümdarlığının sonlarında onun yargıç olarak verdiği yargısal kararların derlenmesiyle ortaya çıkmıştır. Kabile geleneklerinin çok ötesinde bir gelişme düzeyini yansıtan yasalar kan davasını ve kişisel misillemeyi kabul etmezken, kısasa kısas (göze göz, dişe diş) ilkesine dayanmıştır. Halkın görebileceği bir yere 2.5 metre yüksekliğinde, 28 sütun üzerine yazılmıştır. 280'den çok maddeden oluşan bu yasalarda, usül, ceza, medeni hukuk ve kamu hukuku ile ilgili hükümler yer almıştır.
Han: 1. Osmanlı padişahları için kullanılan ve 'kral', 'imparator' anlamına gelen bir unvan. (Tek başına kullanıldığı zaman Kırım Han'ı anlaşılır).
2. Genellikle uzun yollarda yol üzerinde, kentlerde, kasabalarda yolcuların hayvanlarıyla birlikte konaklamalarına yarayan yapı.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Tarih Terimleri Sözlüğü