Eğitim Sitesi

Han Nedir? Han Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Tarih terimleri sözlüğümüzde Han terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Han nedir? Han ne demek? Han hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Han Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Han:

1. Osmanlı padişahları için kullanılan ve 'kral', 'imparator' anlamına gelen bir unvan. (Tek başına kullanıldığı zaman Kırım Han'ı anlaşılır).

2. Genellikle uzun yollarda yol üzerinde, kentlerde, kasabalarda yolcuların hayvanlarıyla birlikte konaklamalarına yarayan yapı.


Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Han:

Yol üzerinde veya kasabalarda yolcuların konaklamalarına yarayan yapı.


Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimi Olarak Han:

Yol üzerlerinde, şehir veya kasabalarda yolcuların konaklamaları için yapılmış otel benzeri yerler.


Sanat Terimi Olarak Han:

Kent içinde yer alan ticaret ya da geçici konaklama yapısı.


İnşaat Terimi Olarak Han:

1.Eskiden yollar üzerinde ve kasabalarda yolcuların konaklamalarına yarayan, odaları, avluları, ambarları ve ahırları bulunan kagir veya ahşap bina.

2.Günümüzde, büyük kentlerde yapılan, oda oda veya daireler halinde kiralanan büro binası, iş hanı.


Benzer Tarih Terimleri

Haraç: 1- İslam ülkelerinde yaşayan ve Müslüman olmayan uyruklardan şeriat yasalarına göre devletin aldığı 1/5 oranındaki ürün vergisivergidir.

2- Bir yerden, bir kimseden zorbalıkla alınan para.

Harem: 1. Eskiden, İslam kültüründe hükümdarların, devlet adamlarının, soyluların ve zenginlerin konutlarında, kadınların bulunduğu erkeklere yasak olan bölgedir.

2. Saray ve konaklarda kadınlara ayrılan bölüm.

3. Padişahın ailesiyle birlikte yaşadığı, özel hayatının geçtiği yer.

Harem Ağası: Eski Roma, Abbasi, Memluk ve Osmanlı saraylarında ve büyük konaklarda, harem bölümünü korumak ve haremin türlü hizmetlerini görmekle yükümlü olan erkekliği giderilmiş (testisleri alınmış) zenci görevlidir.

Hareket Ordusu: 13 Nisan 1909 tarihinde, İstanbul'da çıkan 31 Mart gerici ayaklanmasını bastırmak amacıyla kurulan ve adını Mustafa Kemal'in verdiği ordudur. İttihat ve Terakki Partisi yandaşı subayların komuta ettiği birliklerden oluşturulmuştur. Selanik'te kurulan bu ordu İstanbul'a gelerek ayaklanmayı kanlı bir şekilde bastırmıştır.

Haricilik: İslam tarihinde ortaya çıkan ilk mezheptir. 656 yılında yapılan Sıffin Savaşı sonrasında, Hz. Ali'nin mi, yoksa Muaviyenin mi halife olacağına hakemlerin karar vermesine Hz. Ali'nin müsade etmesi Hz. Ali'nin ordusundaki bazı askerlerin tepkisine yol açmış ve bu mezhep kurulmuştur.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Tarih Terimleri Sözlüğü