Güncel Tarih terimleri sözlüğümüzde Harem terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Harem nedir? Harem ne demek? Harem hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Harem Terimi Hakkında Bilgiler
Tarih Terimi Olarak Harem:
1. Eskiden, İslam kültüründe hükümdarların, devlet adamlarının, soyluların ve zenginlerin konutlarında, kadınların bulunduğu erkeklere yasak olan bölgedir.
2. Saray ve konaklarda kadınlara ayrılan bölüm.
3. Padişahın ailesiyle birlikte yaşadığı, özel hayatının geçtiği yer.
Sanat Terimi Olarak Harem:
Osmanlı camilerinde revaklı iç avlu, İslam ülkelerinde, saray ve konaklarda kadınlara ait bölüm.
Osmanlı Türkçesi Terimi Olarak Harem:
Sarayda kadınların yaşadığı bölüme denirdi. Saraya alınan kızlar tıpkı iç oğlanları gibi sıkı bir eğitim görürlerdi. Eğer padişah tarafından sarayda tutulmazlarsa Çıkma ile saray dışında görevlendirilen Kapıkullarıyla evlendirilirlerdi.
Genel Türkçe Terimi Olarak Harem:
Osmanlı camilerinde revaklı iç avlu, İslam ülkelerinde kadınlara ait bölüm.
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Harem:
1. Korunan yer, korunan şey, yasak bölge.
2. Herkesin girmesine izin verilmeyen, saygıdeğer ve kutsal yer.
3. Hac ve umre için ihrama girilen yerlerden itibaren Mekke’de Kâbe’ye doğru olan kısım, Kâbe ve çevresi.
4. Mekke ve Medine’nin sınırları, Hz. Peygamber tarafından belirlenen çevresi.
5. Erkeğin hanımı, eşi.
6. Müslümanların evlerinde yabancıların girmesi yasak olan, kadınlara ayrılmış daire veya bölüm.
7. Eski saray ve konaklarda kadınlara ayrılan bölüm, daire.
Benzer Tarih Terimleri
Harem Ağası: Eski Roma, Abbasi, Memluk ve Osmanlı saraylarında ve büyük konaklarda, harem bölümünü korumak ve haremin türlü hizmetlerini görmekle yükümlü olan erkekliği giderilmiş (testisleri alınmış) zenci görevlidir.
Hareket Ordusu: 13 Nisan 1909 tarihinde, İstanbul'da çıkan 31 Mart gerici ayaklanmasını bastırmak amacıyla kurulan ve adını Mustafa Kemal'in verdiği ordudur. İttihat ve Terakki Partisi yandaşı subayların komuta ettiği birliklerden oluşturulmuştur. Selanik'te kurulan bu ordu İstanbul'a gelerek ayaklanmayı kanlı bir şekilde bastırmıştır.
Haricilik: İslam tarihinde ortaya çıkan ilk mezheptir. 656 yılında yapılan Sıffin Savaşı sonrasında, Hz. Ali'nin mi, yoksa Muaviyenin mi halife olacağına hakemlerin karar vermesine Hz. Ali'nin müsade etmesi Hz. Ali'nin ordusundaki bazı askerlerin tepkisine yol açmış ve bu mezhep kurulmuştur.
Hariciye Nezareti: Osmanlı Dışişleri bakanlığı.
Has: Dirlik toprağın en üst dilimini oluşturan topraktır. Bu toprağın yıllık vergi gelirleri 100.000 akçenin üzerindedir. Osmanlı padişahlarına, şehzadelere, Divan-ı Hümayun üyelerine, Beylerbeylerine ve Sancakbeylerine ayrılan, merkezde ya da merkeze yakın yerlerden seçilmiş topraklardır. (Tımar: Beslediği atlı askerlerle savaşa giren beylere vergisini toplamak için ayrılan arazi).
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Tarih Terimleri Sözlüğü