Güncel Arkeoloji terimleri sözlüğümüzde Hataî (Hatayi) terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Hataî (Hatayi) nedir? Hataî (Hatayi) ne demek? Hataî (Hatayi) hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Hataî (Hatayi) Terimi Hakkında Bilgiler
Arkeoloji Terimi Olarak Hataî (Hatayi):
Doğu Asya kökenli süsleme motifleri grubu. Stilize edilmiş şakayık, nar, iri yapraklar ile bunların gonca ve sapları başlıca öğeleridir.
Sanat Terimi Olarak Hatai (Hatayi):
Doğu Asya kökenli süsleme motifleri grubu. Stilize edilmiş şakayık, nar, iri yapraklar ile bunların gonca ve sapları başlıca öğeleridir.
Benzer Arkeoloji Terimleri
Hayat Ağacı: Türk ve İslam süsleme sanatlarında hurma ve benzeri ağaçlara verilen ad. Cenneti sembolize eden resimlerde yada süslemede simetri ekseni olarak çokça görülür.
Hazire: Camilerin kıble tarafında bulunan küçük mezarlık.
Hippodromos: Eski Yunan ve özellikle Roma kentlerinde at ve araba koıularının yapıldığı, etrafı seyirci yerleri ile çevrili alanlar.
Hünkâr Mahfili: Camilerde hükümdara ayrılan bölüm. Bazen galerinin bir bölümü, bazen ayrı bir daire şeklindedir.
Izgara Planı (Dama Tahtası): Birbirine paralel ve dik sokaklar arasında kalan kare ya da dikdörtgen yapı alanlarından (adalardan) oluşan kent planı. Bu tip kent plancılığının mucidinin Miletoslu Hippodamos olduğu ileri sürülmektedir.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Arkeoloji Terimleri Sözlüğü