Eğitim Sitesi

Heyelan Nedir? Heyelan Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Belediyecilik-Kamu Yönetimi terimleri sözlüğümüzde Heyelan terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Heyelan nedir? Heyelan ne demek? Heyelan hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Heyelan Terimi Hakkında Bilgiler

Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimi Olarak Heyelan:

Jeolojik materyallerin yerçekimi kuvveti etkisiyle yamaç aşağı harekete geçmesi.


Coğrafya Terimi Olarak Heyelân:

1- Bünyesine su alarak kayganlaşan toprak, taş ve tabakaların dengede kalamayıp yamaç aşağı kayması.

2- Doğal kaya, zemin, yapay dolgu ve bunların karışımından oluşan malzemelerin, bir yamaç boyunca aşağıya ve dışa doğru hareketi.


Coğrafya Terimi Olarak Heyelan:

Toprağın, taşların ve tabakaların bulundukları yerlerden aşağılara doğru kayması ya da düşmesine toprak kayması ve göçmesi denir. Ülkemizde bu olayların tümüne birden heyelan adı verilir. Yerçekimi, yamaç zemin yapısı, eğim ve yağış koşulları heyelana neden olan etmenlerdir. Özellikle eğimli yamaçlar boyunca gevşek bir kütlenin veya killi bir tabaka üzerinde bulunan bir kütlenin topyekün kaymasıdır.


Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Heyelan:

Taş, toprak ve kayaların eğimli arazilerde kayarak yer değiştirmesi olayına heyelan denir. Nedenleri:
1. Şiddetli yağışlar,
2. Eğimli arazi,
3. Yol yapım çalışmaları,
4. Ormanların yok edilmesi,
5. Şiddetli depremler


Hukuk Terimi Olarak Heyelan:

toprak kayması


Güvenli Yaşam / Doğal Afet Terimi Olarak Heyelan:

Toprak ya da kayaçların yamaç aşağı kayarak harekete geçmesi.


Deprem Terimi Olarak Heyelan:

Kaya, toprak veya arazi parçalarının, yer çekimi veya depremler, aşırı yağışlar gibi dış etkenlerin etkisi ile fark edilebilir düzeyde eğim aşağı doğru kayması veya hareket etmesi durumu, toprak kayması.


Benzer Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimleri

Hidrografi: Denizler, nehirler ve diğer sular ile bunları çevreleyen kıyı şeridindeki seyir emniyeti ve kolaylığı için bilinmesi gereken bütün temel unsurları ölçen ve inceleyen ve bunları denizcilerin kullanmalarına elverişli bir şekilde yayınlayan bilim dalı.

Hidrografik - Oşinografik Değerler: Deniz, nehir, göl ve diğer bütün sularda, bunların kıyı şeridinde; seyir güvenliği ve kolaylığı için ölçülmüş bütün değerler ile deniz ve denizle temasta bulunan toprakla havanın, harita bilgisi olarak kullanılan fiziksel, kimyasal, jeolojik ve biyolojik özelliklerini belirten değerler.

Hiyerarşi: Altlık — üstlük ilişkisi.

Hizmet İçi Eğitim: Personelin çalıştığı kuruluşun amaçlarını benimsemekte ve desteklemekte daha istekli kılınması ve kuruluşun değişen koşullara uyumunu sağlayarak örgütsel etkililiğin gerçekleşmesi için başvurulan eğitim etkinlikleri.

Hizmet Kusuru: İdarenin yürüttüğü bir hizmetin kurulmasında, düzenlenmesinde ya da işleyişindeki bozukluk ve aksaklık.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimleri Sözlüğü