Güncel Beslenme ve Diyet terimleri sözlüğümüzde Hidrojene Etmek terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Hidrojene Etmek nedir? Hidrojene Etmek ne demek? Hidrojene Etmek hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Hidrojene Etmek Terimi Hakkında Bilgiler
Beslenme ve Diyet Terimi Olarak Hidrojene Etmek:
Hidrojene etmek hidrojen (genellikle hidrojen gazı olarak) eklenmesi ile elde edilen bir azalma reaksiyonudur. Eğer organik bir bileşik hidrojene edilirse daha "doymuş" olur. Hidrojene etmek birçok uygulamaya sahiptir fakat insanlar en çok sıvı yağların yarı katı ya da katı hale getirilmesini bilirler. Hidrojene etmeyle ilgili olarak doymamış yağlardan doymuş yağ ve Trans yağ elde etmekle ilgili bazı sağlık problemleri olabilir.
Benzer Beslenme ve Diyet Terimleri
Fitokimyasallar (Fitogıdalar): Besleyici olmayan ancak insanlar üzerinde faydalı etkileri olduğu düşünülen, flavonid veya karotenid gibi, biyoaktif bitkisel madde.
Rafine Karbonhidratlar: Rafine karbonhidratlar, beyaz un ürünleri, beyaz şeker ürünleri, beyaz pirinç ve beyaz makarna dâhil besleyici ve sağlıklı lif içeriklerinin çoğunu ya da tamamını kaybetmişlerdir. Rafine karbonhidratlar yüksek glisemik endeks sahibidirler ve diyabet hastalarının kaçındığı ani kan şekeri yükselmelerine sebep olurlar. Harvard Tıp Fakültesi çalışmalarında sadece birkaç düşük kalorili karmaşık karbonhidratın, örneğin beyaz ekmek yerine tam tahıl ekmek, beyaz pirinç yerine kahverengi pirinç, tatlı mısır gevreği yerine yulaf ezmesi gibi, şeker hastalığı riskini %40 azalttığı sonucunu bulmuştur.
Rafine Şeker: Rafine sürecinden geçerek (saflaştırılmış) direkt insan kullanımı ya da diğer gıdaların hazırlanmasına uygun hale getirilmiş şeker. Beyaz şeker olarak da bilinir.
Basit Şeker (Monosakkarit): Hidroliz yoluyla daha küçük parçalara ayrılamayan bir karbonhidrat. Alt gruplarında aldoz ve ketozlar vardır. Gıdalardaki en yaygın basit şekerler tatlılıkları farklı seviyede olmak üzere; glikoz, früktoz, maltoz ve galaktozdur (sonuncusu sadece süt ürünlerinde bulunur, disakkarit laktoz).
Hidrojene Yağ: Bitkisel yağların oda sıcaklığında katı halde kalmasını sağlayan kimyasal reaksiyon. Birçok margarinin üretiminde kullanılır. Margarin gıda sanayinde tereyağı yerine, tüketiciler tarafından masa da ve pişirmede kullanılır. Hidrojene etme sürecinin sonucunda katı margarinler önemli miktarda trans yağ asidi içerirler ki bunlar insan sağlığı üzerinde zararlı etkilere sahiptirler (Hidrojene etmek ile ilgili bilgilere bakınız).
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Beslenme ve Diyet Terimleri Sözlüğü