Eğitim Sitesi

Homozigot (Arı Döl) Nedir? Homozigot (Arı Döl) Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Genetik terimleri sözlüğümüzde Homozigot (Arı Döl) terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Homozigot (Arı Döl) nedir? Homozigot (Arı Döl) ne demek? Homozigot (Arı Döl) hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Homozigot (Arı Döl) Terimi Hakkında Bilgiler

Genetik Terimi Olarak Homozigot (Arı Döl):

Bir karakteri belirleyen genlerin ikisi de baskın veya ikisi de çekinik ise buna homozigot (saf döl, arı döl) denir. UU, uu, BB, aa


Biyoloji Terimi Olarak Homozigot (Arı döl):

1. Yavruda karakteri oluşturan 2 geninde aynı şekil ve özellikte olmasıdır. (AA, aa, BB, bb...)

2. Homolog kromozomların karşılıklı lokuslarında belirli bir karakter ya da bütün karakterler için aynı allel çiftin bulunmasıdır.


Benzer Genetik Terimleri

Resesif Gen(Çekinik Gen): Bulunduğu canlıda taşıdığı karakteri dominant gen bulunmadığı zaman oluşturabilen genlerdir. Küçük harflerle sembolize edilir(a,b,c,d...).

Örnek: Sarı saçlılık, düz saç şekli, bezelyelerde yeşil ve buruşuk tohumluluk, kısa boyluluk...

Dominant Gen(Baskın Gen): Bulunduğu canlıda, taşıdığı özelliği oluşturabilen genlerdir. Büyük harflerle sembolize edilir(A,B,C,D...).

Örnek: siyah saçlılık, kıvırcık saçlılık, bezelyelerde sarı ve düzgün tohumluluk, uzun boyluluk...

Kalıtım Bilimi (Genetik): Anne ve babadan kromozomlar aracılığıyla gelen genlerin etkileşim şekil ve derecelerine göre de yavrunun özellikleri ortaya çıkar. Canlılardaki karakterleri ve karakterlerin yavru bireylere aktarılmasını inceleyen bilime kalıtım bilimi ya da genetik denir.

Kalıtsal Karakterler: Genler üzerinde anne ve babadan yavruya aktarılan karakterlere kalıtsal karakterler denir(Dil yuvarlama, saç rengi, deri rengi, kan grubu, tavşan dudaklı olmak vb.). Karakter genleri eşeyli üremede anne ve babadan yavru bireylere eşit oranlarda(% 50) aktarılır.

Klonlanmış Canlılar: "Bedensel hücre çekirdeği aktarımı" yöntemiyle oluşturulmuş embriyoların gelişmesiyle ortaya çıkan canlılardır. Bu yöntemde, yetişkin bir canlıdan alınan hücre çekirdeği, hücre çekirdeği çıkarılmış bir embriyo hücresine aktarılır. 1996 yılında klonlanan Dolly, bu yöntemle ortaya çıkarılan ilk memeli canlıdır.

● İribaş - (1952),

● Sazan - (1963),

● Koyun - (1996),

● Şebek - (2000),

● Sığır - (2001),

● Kedi -(2001),

● Katır - (2003),

● At - (2003),

klonlanan diğer hayvanlardan bazılarıdır.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Genetik Terimleri Sözlüğü