Eğitim Sitesi

Resesif Gen(Çekinik Gen) Nedir? Resesif Gen(Çekinik Gen) Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Genetik terimleri sözlüğümüzde Resesif Gen(Çekinik Gen) terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Resesif Gen(Çekinik Gen) nedir? Resesif Gen(Çekinik Gen) ne demek? Resesif Gen(Çekinik Gen) hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Resesif Gen(Çekinik Gen) Terimi Hakkında Bilgiler

Genetik Terimi Olarak Resesif Gen(Çekinik Gen):

Bulunduğu canlıda taşıdığı karakteri dominant gen bulunmadığı zaman oluşturabilen genlerdir. Küçük harflerle sembolize edilir(a,b,c,d...).

Örnek: Sarı saçlılık, düz saç şekli, bezelyelerde yeşil ve buruşuk tohumluluk, kısa boyluluk...


Benzer Genetik Terimleri

Homozigot (Arı Döl): Bir karakteri belirleyen genlerin ikisi de baskın veya ikisi de çekinik ise buna homozigot (saf döl, arı döl) denir. UU, uu, BB, aa

Heterozigot (Melez Döl): Yavruda karakteri oluşturan iki genin de farklı şekil ve özellikte olmasıdır. Yani bir karakteri belirleyen genlerden birisi baskın diğeri çekinik ise buna heterozigot (melez döl) denir. Uu, Aa, Bb, Ee gibi.

Harfler temsilidir, bir karakteri ifade eder.
AA - Homozigot - baskın karakter
Aa - Heterozigot - baskın karakter
aa - Homozigot - çekinik karakter

Mendel Kanunları: Mendel'in çeşitli bezelye karakterlerini deneysel olarak kullanması ile bazı kalıtsal prensipleri bulmuştur. Bezelye çiçekleri arasında çaprazlamalar sonucu elde edilen prensiplere Mendel Kanunları denir.

Menden kanunları genel olarak üç tanedir. Bunlar;

1-Benzerlik Kanunları: İki farklı saf (arı) dölün birleşmesiyle oluşan bireyler % 100 melez özelliktedir. Her iki dölün de genlerini taşır.

2-Karakterlerin Gizli Kalması Kanunu : Oluşan melez bireyler baskın karakterlidir. Ancak yapısında etkisiz birer çekinik gen taşır. İki ayrı melez birey çaprazlandığında farklı genotip ve fenotipte döller oluşabilir.

3-Karakterlerin Ayrılması Kanunu : İki ayrı melez karakter çaprazlandığında farklı oran ve çeşitli bireyler elde edilir.Çünkü yumurya ve spermler oluşturularken allel genler birbirinden ayrılır. Eşeyli çoğalan canlılarda görülen her özellik iki gen tarafından denetlenir. Yavruya genlerden biri anadan,biri babadan geçer.Bu gen çiftine Alel Gen denir.

Monohibrit: Tek karakter bakımından melez.

Gen Aktarımı: Bir canlıdaki genetik özelliklerin kopyalanarak, bu özellikleri taşımayan başka bir canlıya aktarılması.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Genetik Terimleri Sözlüğü