Güncel Kur’an-ı Kerim terimleri sözlüğümüzde İçtihat terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. İçtihat nedir? İçtihat ne demek? İçtihat hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
İçtihat Terimi Hakkında Bilgiler
Kur’an-ı Kerim Terimi Olarak İçtihat:
Çaba gösterme, bir işi yapmak işin olanca gayreti harcama, güç ve imkânı sarf etme, zahmet çekme, ısrarlı olma. Dini konularda kıyas yoluyla yeni sonuçlar elde etme, hüküm çıkarma, istinbat.
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak İçtihat:
Müçtehidin herhangi bir dînî mesele hakkında bir hükme ulaşabilmek için belli tekniklere başvurarak bütün gücünü harcaması demektir.
Tarih Terimi Olarak İçtihat:
Görüş. Özel görüş, anlayış, kavrayış. Kanunda veya örf ve âdet hukukunda, uygulanacak kararlar açıkça bulunmadığı konularda, yargıcın veya hukukçunun fikrî çalışmalarının sonucu.
Benzer Kur’an-ı Kerim Terimleri
İfrat: Herhangi bir konuda çok ileri gitme, ölçüyü aşma, aşırı davranma, taşkınlık, tefrit karşıtı.
İhram: 1. Hac veya umreye niyet eden kimsenin diğer zamanlarda yapılması helal olan bazı davranışları, bu ibadetlerin esaslarını veya bütün adabını tamamlayıncaya kadar kendisine haram kılması.
2. Hac veya umre yapmak isteyenlerin Kâbe’ye varmadan önce yasakların başladığı sınır yerleri olan (Mi'kat) bölgelerinden birinde niyet ederek giyindikleri dikişsiz, altlı-üstlü iki parçadan oluşan giysi.
İhsan: 1. iyilik etme, iyi davranma.
2. Bağışlama, bağışta bulunma.
3. Bağışlanan şey, kayra, lütuf, inayet, atıfet.
4. Karşılık beklemeden yapılan yardım, iyilik.
İhtilaf: Ayrılık, anlaşmazlık, aykırılık, uyuşmazlık.
İhtiras: Aşırı, güçlü istek. Tutku.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Kur’an-ı Kerim Terimleri Sözlüğü