Eğitim Sitesi

Yerleşme Nedir? Yerleşme Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Coğrafya terimleri sözlüğümüzde Yerleşme terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Yerleşme nedir? Yerleşme ne demek? Yerleşme hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Yerleşme Terimi Hakkında Bilgiler

Coğrafya Terimi Olarak Yerleşme:

İnsanların konut adını verdiğimiz barınaklarda toplu veya dağınık bir şekilde hayatını sürdürmesine yerleşme denir.


Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Yerleşme:

İnsanların, çok farklı türdeki konutlarda, yaşamalarını toplu ya da dağınık şekilde sürdürmelerine yerleşme denir.


Benzer Coğrafya Terimleri

Akarsu: 1- Yağışlarla yeryüzüne düşen, kaynaklardan çıkıp veya buzullardan eriyen belirli yatakta akan, sonra denize veya göle dökülen sular.

2- Belirli bir kaynaktan doğan, yağmur ve kar suları ile beslenen ve arazinin eğimine göre akıp giden sulara akarsu denir.

Akarsu Akımı (Debisi): Akarsuyun herhangi bir kesitinden birim zamanda geçen su miktarına (m³) akım veya debi denir.

Alizeler: 30° enlemlerinden (DYB) Ekvator'a (TAB) doğru esen rüzgarlardır. Dünya'nın ekseni çevresindeki hareketi nedeniyle sapmaya uğrayıp, Kuzey Yarım Küre'de kuzeydoğudan, Güney Yarım Küre'de güneydoğudan eserler. En düzenli ve sürekli esen rüzgarlardır. Okyanus akıntılarının yönlerini düzenlerler. Başlangıçta kuru olan bu rüzgarlar, deniz üzerinden aldıkları nemi Ekvator çevresine yağış olarak bırakırlar.

Altimetre: Yükselti ölçen alet. Madeni barometrelerin bir çeşididir. Yükseldikçe basıncın azalması kuralına dayanılarak, yüksekliklerin ölçülmesi amacıyla yapılmıştır.

Ana Yön: Güneşin doğduğu taraf doğuyu, battığı taraf batıyı gösterir. Bunları dik kesen yönler, kuzeyi ve güneyi gösterir. Bunlara ana yönler denir.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Coğrafya Terimleri Sözlüğü