Güncel Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık terimleri sözlüğümüzde İktidar terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. İktidar nedir? İktidar ne demek? İktidar hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
İktidar Terimi Hakkında Bilgiler
Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak İktidar:
Devletin yasama, yürütme ve yargı yetkilerini elinde bulunduran kişi, zümre veya kesim.
Siyaset Terimi Olarak İktidar:
Devlet yönetimini elinde bulundurma ve devlet gücünü kullanma yetkisi.
İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimi Olarak İktidar:
Erk, güç sahibi. Bir devlette o devleti yönetme gücüne sahip kimse ya da kişiler, partiler.
Kur’an-ı Kerim Terimi Olarak İktidar:
Bir işi yapabilme gücü, Devlet yönetimini elinde bulundurma ve devlet gücünü kullanma yetkisi.
Tarih Terimi Olarak İktidar:
Bir işi başarabilme yetkisi ve yeteneği.
Benzer Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri
İleriye Ket Vurma: Eski öğrenilen bilgilerin yeni öğrenilenleri unutturmasıdır. Örneğin, arkadaşınızın eski telefon numarası yeni öğrendiğiniz telefon numarasını unutturabilir.
İllüzyon (Yanılsama): Ortamda var olan uyarıcı kaynağın (nesne ya da olayların) olduğundan farklı algılanmasıdır.
İman: Tanrı'nın buyruklarına kayıtsız koşulsuz inanılmasıdır.
İmgeleme: Düşünülen durum ya da olayın imgesinin (hayalinin - görüntüsünün) zihinde canlandırılmasıdır. Örneğin, çalışma odanızı düzenlemeyi düşündüğünüzde çalışma masanızın, kitaplığınızın önce nerede daha iyi duracağını gözünüzün önüne getirir, sonra yerlerini değiştirirsiniz. Bazı kişiler ise gördükleri durum ve nesneleri olduğu gibi tüm ayrıntılarıyla zihinlerinde canlandırabilirler. Buna fotoğrafsı imgeleme denir. İmgeleme, kavramlardan oluşan önermelerden farklı olarak somut bir nesneyi zihinde canlandırmaktır. Yani köpekleri değil "Karabaş" ı zihinde canlandırmaktır.
İmmoralizm: Ahlakın dışlandığı bu felsefi anlayışın en önemli temsilcisi Friedrich Nietzsche'dir. Nietzsche'ye göre iki tür ahlak anlayışı vardır. Her şeye boyun eğen, zamanının ahlak anlayışına körü körüne inanan "sürü insan" ın ahlakı "köle ahlakı" dır. "Güç iradesi" ni simgeleyen "üst insan", "köle ahlakını" yıkıp yerine "efendi ahlakı" nı koymalıdır. "İyi" ve "kötü" ile uğraşmak yerine "güce" dayanan bir ahlak anlayışı oluşturulmalıdır.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri Sözlüğü