Güncel Edebiyat terimleri sözlüğümüzde İmge terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. İmge nedir? İmge ne demek? İmge hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
İmge Terimi Hakkında Bilgiler
Edebiyat Terimi Olarak İmge:
1. Edebiyat ürünlerinde, özellikle de şiirde dile getirilmek istenileni daha canlı ve etkili kılabilmek için anlatılmak istenenle başka şeyler arasında bağlantı kurarak zihinde canlandırılan yeni biçimlere verilen addır.
2. Zihinde tasarlanan ve gerçekleşmesi özlenen şey, düş, hayal, hülya. Günlük hayatta yaşanması mümkün olmayan şeyler.
3. Nesnel gerçekliğin insan zihninde çağrışım yoluyla uyandırdığı öznel yansıma.
Sanat Terimi Olarak İmge:
1- Hayal. İnsan bilincine duyumlar yoluyla gelen nesnelerin yansıması. Duyularla alınan bir uyaran söz konusu olmaksızın bilinçte (şuur) beliren nesne ve olaylar.
2- Yazınsal ürünlerde, dile getirilmek isteneni daha canlı, daha etkili, duyumsanabilir, göz önüne getirilebilir bir biçimde anlatmak için, onunla baka şeyler arasında kurarak zihinde canlandırılan yeni biçimlerdir. Zihinsel görüntü.
Dil ve Anlatım Terimi Olarak İmge:
Edebiyat ürünlerinde, özellikle şiirde dile getirilmek isteneni daha canlı, etkili, görülebilir ve duyulabilir bir biçimde anlatmak için anlatılmak istenenle başka şeyler arasında bağlantı kurularak zihinde canlandırılan yeni biçimler.
Fotoğrafçılık Terimi Olarak İmge:
Olay, kişi ya da nesnelerin zihinde beliren görüntüleri. Daha önce algılanan nesne ve olayların zihinde yeniden canlandırılması, algıların zihindeki izleridir.
Görsel Sanatlar | Resim Terimi Olarak İmge:
Var olan ya da varmış gibi tasarlanan nesnelerin zihinde canlandırılışı.
Benzer Edebiyat Terimleri
İntak: İnsan dışında, hayvanları ya da cansız varlıkları insan gibi konuşturma sanatı.
Kafiye (Uyak): Dize sonlarında anlam ve görevleri farklı ses benzerliği.
Kaside: Divan şiirinde genellikle din ve devlet büyüklerini övmek amacıyla yazılan, kafiye düzeni gazelle aynı olan beyit sayısı çoğunlukla 33 ile 99 arasında değişen nazım şekli.
Kavuştak: Şarkı ve türkülerde tekrarlanan dize, nakarat.
Kıt'a: En az 2, en çok 12 beyitten oluşan, divan şiiri nazım biçimi.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Edebiyat Terimleri Sözlüğü