Eğitim Sitesi

İptal Davası Nedir? İptal Davası Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Hukuk terimleri sözlüğümüzde İptal Davası terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. İptal Davası nedir? İptal Davası ne demek? İptal Davası hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

İptal Davası Terimi Hakkında Bilgiler

Hukuk Terimi Olarak İptal Davası:

İdare tarafından verilmiş olup da yetki, şekil, sebep, konu ve amaç bakımlarından aykırı bir kararın ortadan kaldırılmasına yönelik olan ve idari yargı organlarında görülen dava.


Parlamento (TBMM) Terimi Olarak İptal Davası:

Kanunların, KHK’lerin ve TBMM İçtüzüğü’nün şekil ve esas, Anayasa değişikliklerinin ise sadece şekil bakımından Anayasa’ya aykırılığı iddiasıyla Anayasa Mahkemesi nezdinde açılan davadır. Bu davayı açma yetkisi, Cumhurbaşkanına, iktidar ve ana muhalefet partisi Meclis grupları ile TBMM üye tamsayısının en az beşte biri tutarındaki milletvekiline aittir.


Benzer Hukuk Terimleri

İrade Bozukluğu: Bir kimsenin iradesi ile irade açıklaması arasında istenmeden meydana gelen uygunsuzluktur.

İradi Organ: Bir tüzel kişinin kanun gereği sahip olması gerekmeyen, isteğe bağlı organlar.

İradi Şekil: Kanunun şekle bağlanmadığı bir sözleşmenin, taraflarca, belli bir şekle uyularak yapılmasının kararlaştırılması.

İrtifak Hakkı: Bir eşyayı sadece kullanma ve ondan yararlanma yetkisi sağlayan ayni hak.

Kanun Hükmünde Kararname: Türkiye Büyük Millet Meclisinin çıkardığı yetki kanununa dayanarak, Bakanlar kurulunca belli konuları düzenlemek Üzere çıkarılan yazılı hukuk kuralları.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Hukuk Terimleri Sözlüğü