Eğitim Sitesi

Jeopolitik Nedir? Jeopolitik Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Tarih terimleri sözlüğümüzde Jeopolitik terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Jeopolitik nedir? Jeopolitik ne demek? Jeopolitik hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Jeopolitik Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Jeopolitik:

İçinde bulunduğu coğrafyanın ve onun yanı sıra ekonominin , nüfüsun vb. bir devletin siyasası üzerindeki etkileridir.


Coğrafya Terimi Olarak Jeopolitik:

1- Coğrafi konumun uluslararası etkilerini inceleyen ve bundan sonuçlar çıkartan bilim dalı.

2- Coğrafya, ekonomi, nüfus vb.nin bir devletin politikası üzerindeki etkisidir.


İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimi Olarak Jeopolitik:

Coğrafya, ekonomi, nüfus vb. bir devletin politikası üzerindeki etkisi. Bir devlette bir bölgede uygulanan politikayla o yerin coğrafyası arasındaki ilişki. Bir devletin saldırgan nitelikteki genişlemesini, ekonomik ve siyasi coğrafya açısından haklı kılmaya yönelik siyasi öğreti.


Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Terimi Olarak Jeopolitik:

Coğrafya, ekonomi, nüfus vb.nin bir devletin politikası üzerindeki etkisi.


Benzer Tarih Terimleri

Jön Türkler (Genç Osmanlılar): II. Mahmut zamanında kurulan Harbiye ve Tıbbıye gibi batı tarzında eğitim veren kurumlardan yetişenlerin oluşturduğu Osmanlı aydınlarıdır. Batıya hayranlık duyan bu kesim, devletin dağılmasını önlemek amacıyla tüm Osmanlı halkını "Osmanlı Ulusu" adıyla birleştirmeye çalıştılar. 1876 yılında iki hükümet darbesi düzenleyerek önce Abdülaziz'i tahttan indirip yerine V. Murat'ı daha sonra da V. Murat'ı da tahttan indirip yerine II. Abdülhamit'i tahta çıkardılar. II. Abdülhamit'e Kanun-i Esasiyi kabul ettirerek Meşrutiyet Dönemi'ni başlattılar. II. Ab-dülhamit 93 Harbinde alınan yenilgiyi bahane ederek Meşrutiyet'e son verince pek çoğu yurt dışına kaçtı ve böylece Genç Osmanlılar Cemiyeti dağılmış oldu. İttihat ve Terakki Cemiyeti bu cemiyetin olmamasından doğan boşluğu doldurmuştur.

Jurnal: Bir kimseyle ilgili olarak, yetkililere gizlice verilen kötüleme yazısı ya da sözlü bilgidir. II. Abdülhamit Dönemi'nde çok kullanılan bir yöntem olmuştur.

Jüllien Takvimi: Roma imparatoru Julius Caesair'ın MÖ:46 yılında, Mısır'dan alıp düzenlediği 365 günlük güneş yılı takvimidir. Bu takvim 12 aya bölünmüş ve ay ay adları olarak da Roma'nın tanrılarının, devlet adamlarının, kumandanlarının adları kullanılmıştır.

Kabartma (Rölyef): 1-Taş, alçı, ahşap, gibi işlenebilir yüzeylerde oyuk ve kabarık betimlemelerle oluşturulan yapıttır.

2-Binalarda, sütunlarda, mezar taşlarında, lahitlerde vs. çıkıntı şeklindeki resmedilmiş eserler.

Kâbe: Allah'ın Evi. Arabistan'ın Mekke kentinde bulunan ve Müslümanların hacı olabilmek için, belli kurallara uyarak tavaf etmelerigereken kutsal yapı.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Tarih Terimleri Sözlüğü